Ny rekord i antall arter fisket på ett år
Publisert 28.01.2019 14:04
Oppdatert 28.01.2019 14:36
Ny rekord i antall arter fisket på ett år
Bjørn Salte med skolest og spisskate fra en tur til Hjørundfjorden. Foto: Bjørn Salte.
I 2018 fisket Bjørn Salte 115 forskjellige arter, og slo dermed den gamle rekorden på 100 arter i løpet av et år.

​​131 dokumenterte arter siden 2012

47-åringen fra Bamble i Telemark har fisket hele livet. I 2012 bestemte han seg for å nulle ut alle arter som ikke var dokumentert, og startet dermed listen på nytt. Av hans 131 forskjellige arter er derfor de fleste fangster fra de siste 7 årene. I januar i fjor begynte Bjørn å plukke litt arter på vei til NM i sjøisfiske i Trøndelag. -Jeg ville prøve for moro å se i 2018 hvor mange jeg klarte på et år, og landet på 115 arter. Egentlig var det 118, men det teller ikke med pigghå, ål og blålange som alle er fredet, forteller han..

Artsfiske handler om tålmodighet og kunnskap. I løpet av fjoråret fanget Bjørn alt fra en 353 kg tung håkjerring på 350 meters dyp utenfor Svalbard, til en bitte liten nipigget stingsild på 0,5 gram forteller han til NRK Telemark. Når fisken er dratt på land eller over ripa, slippes den like fort ut igjen. Etter først å ha dokumentert fangsten med vekt, bilde og målebånd selvsagt.​

Stor sans for artsfiskernes aktiviteter

– Dette må applauderes. Ikke bare er antallet arter som fanges imponerende i seg selv, men den kunnskapen som besittes er helt enorm. Artsfiskere vet hvor fisken bor, for å si det sånn. Her snakker vi om en gjeng gærninger i positiv forstand, sier Espen Farstad, informasjonssjef i NJFF.

Satser videre

Bjørn Salte reiser hele året land og strand rundt for å fiske etter spesielle arter. Ofte sammen med andre artsfiskere. Høsten 2017 reiste han på klubbtur til Hjørundfjorden med sine venner i SFK Galskap. Denne turen trekker han frem som et av sine høydepunkt som artsfisker. De fikk massevis av spisskater, i tillegg ble det også en flott skolest, og en havål på 19,5 kilo. -En fantastisk tur, sier Bjørn Salte.  

Fortsatt finnes det mange arter Bjørn drømmer om skal bite på kroken. De fem han ønsker seg aller høyest er: rundskate, glatthai, storflekket rødhai og flekket fløyfisk. -Vi snakker altså sære satsinger i fremtiden, avslutter han. 

Rekorden i å fiske høyest antall arter totalt, uavhengig av periode er 141. ​​

- Annonse -
Jakthundboka
Jakthundforsikring
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.