​Tilbyr test av bjørnehunder
Publisert 23.02.2017 17:47
Oppdatert 03.12.2018 13:16
​Tilbyr test av bjørnehunder
Foto: Atle Skjelde.
NJFF tilbyr test av hund på levende bjørn i Namsskogan og på Flå. Testtilbudet er etablert for å gi hundeeier ei vurdering av de mentale egenskapene til hunden som er av betydning i forbindelse med jakt på bjørn.

​​Det er krevende å få​ fram gode hunder på bjørn. Formålet med testen er å gi hundeeier et godt grunnlag for videre arbeid med hunden. 

Modenhet og mental utvikling hos hunder er individuelt forskjellig. Med mer tid og trening kan hunden utvikles videre for å være rustet til de oppgaver og utfordringer den vil møte som ferdig utviklet jakthund på bjørn, selv om resultatene av testen kanskje ikke ble som forventet. Testen er laget for jakthunder som tenkes brukt på bjørn og hundene blir bedømt deretter. 

Felles tester i Sverige og Norge​

Svenske Jägareforbundet startet opp med slik testing i Orsa på slutten av 90-tallet. I dag kjører Svenske Jägareforbundet sin test i Junsele. 

Testene i Junsele, i Namsskogan og på Flå gjennomføres og bedømmes på samme måte. ​Vurderingene av hunden blir gjort av særskilt utdannende instruktører, og beskriver hundens egenskaper i denne gitte testsituasjonen. 

Ingen rasekrav​​

Foto: Eivind Lurås/ Jakt- & Fiskesenteret.

​Alle som ønsker å finne ut hvordan hunden reagerer i et møte med bjørn har mulighet til å teste sin hund. Det stilles ikke krav om registrering eller at hunden skal være renraset. For testing av hund på bjørn i hegn, så vil jakthundene bli prioritert og NJFF anbefaler at hundene er over 18 måneder.

Testene skal hjelpe hundeeier til å bli kjent med sin hund slik at han/hun kan arbeide videre med hunden for å utvikle dens egenskaper. 

Mer informasjon om testene​​​

Testen gir ingen fortrinn eller spesielle kvalifikasjoner for å kunne delta i offentlige oppdrag som f.eks uttak av skadebjørn. Imidlertid håper NJFF at du som hundeeier ser nytte og inspirasjon i å kunne teste hundens kvalifikasjoner og utvikling på vegen mot en ferdig skolert løshund for bjørnejakt.

Antallet hunder som får «bestått» varierer hvert år, men så langt har gjennomsnittet ligget på ca 10 % med «bestått» av alle hunder som testes. Under finner du årlig oppdatert oversikt over hunder som har oppnådd «bestått» på bjørn i hegn. 

Videre finner du også litt mer utfyllende informasjon om hvordan testingen foregår, samt andre treningstilbud og tester som NJFF tilbyr for hunder som ønskes utviklet til jakthunder på bjørn.

- Annonse -
Familiemedlemskap
Gjensidige jakthund gul
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.