Bli en bedre rovviltskytter
Publisert 08.02.2016 19:11
Oppdatert 09.03.2016 10:39
Gode skudd mot store rovdyr er mål for NJFFs arbeid med å styrke kompetansen hos lisens- og kvotejegerne. Nå tilbyr vi spesialutvikla rovviltopplegg ved et tjuetalls skytebaner. Straks starter gaupejakta, med uendra kvoter. Test dine ferdigheter nå.

​​​​​​​​​​For at jegere som ønsker å jakte på store rovdyr skal kunne trene på gode skudd på en mest mulig realistisk  måte, har NJFF utviklet egne skyteskiver og laget et opplegg rundt bruken av disse. 

- Kjappe skudd mot uvante mål er utfordrende. Tilpasset skytetreningsopplegg gir jegerne gode muligheter for å trene og teste seg selv.​ Det er god kompetanse å ha med seg ut under jakta, understreker NJFFs viltkonsulent Roar Lundby.


Etterspurt i organisasjonen​​

NJFF har sett det som viktig at vi har skytebaner spredd rundt i landet der jegere kan komme gjennom hele skytesesongen og få et treningstilbud rettet mot skudd mot store rovdyr. 

- Responsen fra organisasjonen på en tilbudspakke for at lokalforeninger skal kunne etablere slike tilbud har vært god. Vi har nå gleden av å kunne presentere 18 lokalforeninger som allerede har etablert rovviltbaner. Opplegget er tilgjengelig for alle som ønsker å trene på andre mål enn det som er vanlig, sier Lundby.


I skytebaneguiden​

På de nye rovviltbanene vil det være mulig å skyte på opplegg i henhold til Bjørnejegerprøven samt «Skudd mot store rovdyr» som NJFF lanserte i 2013. Tilbudet finnes hos følgende lokallag:

​Tynset JFF
Ådal JFF
Bagn og Reinli JFF
Åsane JFF
Surnadal JFF​
Saltdal JFF
​Romedal og Valset JFF
Øyer-Tretten JFF
Kroken JFF
Leikanger JFL
Fræna JFF
Målselv JFF
​Skogen jaktskytterklubb
Dovre JFF
Eidanger JFL
Flora JFF
Namsskogan JFF
Neiden JFF


Du finner også skytebanene avmerka som "Rovviltbaner" i NJFFs skytebaneguide, som også er tilgjengelig i NJFF-appen​.


Rekordtidlig klagebehandling

Og om halvannen uke starter gaupejakta, etter at sporingsmannskap fra NJFF​ har siste ukers sporingssnø til å kartlegge bestanden. Nytt av året er at Klima- og miljødepartementet for en gangs skyld har behandla ferdig kvote-klagene i rimelig tid før jaktstart. Dermed er alt klart for kvotejakta som går fra 1. februar til 31. mars. Her kan du lese mer om årets gaupekvoter.

Klima- og miljødepartementet er klageinstans for vedtak fatta av de regionale rovviltnemndene og Miljødirektoratet. Departementet har i år behandla klager på vedtak fra seks av åtte rovviltregioner. 


Helgesen roser jegerne​​

Totalt i landet kan det felles 82 gauper, og maksimalt 24 voksne hunndyr. Bestanden av gaupe ligger for øyeblikket under det nasjonale bestandsmålet: I 2015 var det 60,5 ungekull av gaupe i Norge, noe som er 4,5 færre enn bestandsmålet på 65 årlige ungekull. Men for bare seks år sia (2009) var bestanden på 92 ungekull.

- Takket være stor interesse og høy kompetanse hos jegerne er gaupebestanden redusert fra langt over bestandsmålet i 2009 til noe under bestandsmålet i 2015. Årets fellingskvoter er satt slik at gaupebestanden kan økes i tråd med bestandsmålet. Departementet har ikke omgjort noen av vedtakene fra rovviltnemndene eller Miljødirektoratet. Det viser at vi har ei felles forståelse av mål og virkemidler i gaupeforvaltninga,​ sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen til Regjeringen.no​.

- Annonse -
Familiemedlemskap
Gjensidige jakthund gul
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.