Kutt blyfaren med kniven
Publisert 13.09.2016 16:33
Oppdatert 13.09.2016 17:21
Jegere og viltkjøtt-entusiaster har fått mer fokus på bly i viltkjøtt. NJFF anbefaler å skjære 10 cm rundt sårkanalen, noe som minsker blymengden 1000 ganger. Lær mer om slakting på NJFFs nettkurs!
Kutt blyfaren med kniven

​​​​​​​​​​​​​​​Mattilsynet publiserte i fjor en analyserapport som oppfølging av Vitenskapskomiteen for matsikkerhet (VKM) sin risikovurdering for blyeksponering fra viltkjøtt (2013). 150 prøver med kvernet elgkjøttdeig fra kjøttspesialforretninger og noen dagligvarebutikker viste en relativt stor andel med blyverdier over det som er antatt anbefalt, sjøl om det ikke finnes slike grenseverdier for viltkjøtt, melder Mattilsynets nettsider​.

- Som en seriøs og kunnskapsbasert interesseorganisasjon for landets jegere, er NJFF opptatt av at håndtering og konsum av viltkjøtt foregår på en god og trygg måte. Vi er sjølsagt opptatte av å ta til oss denne nye kunnskapen og formidle gode råd til jegerne, understreker NJFFs informasjonssjef Espen Farstad.

​NJFFs anbefalinger​

Jegerne kan sjøl redusere risikoen for å få i seg bly gjennom viltkjøtt med relativt enkle tiltak. NJFF anbefaler derfor hjorteviltjegerne følgende:

  • Benytt ammunisjon som minimaliserer bly-fragmentering i kjøttet. Det vil si loddede (bonded) kuler eller homogene blyfrie kuler (hvis våpenet har ammunisjon innafor kravene til anslagsenergi).

  • Alt kjøtt som er synlig berørt i sårkanalen må vekk. Skjær deretter godt rundt sårkanalen, minst 10 cm. Da minimaliserer du faren for blyforurensing med rundt 1000 ganger ifølge det svenske Livsmedelverket.

​​​Les mer​​​​​: ​​​Er du usikker på hvilken ammunisjon du bør velge? Se NJFFs ammunisjonsguide​!​​​

​​​Viltkjøtt er mat av høy kvalitet

Samtidig med at man omsetter ny kunnskap til en bedre praksis for jakta, er NJFF opptatt av at folk ikke blir unødig redde for å spise viltkjøtt. Tiltakene må stå i et fornuftig forhold til de helsemessige utfordringene:

- Folkehelseinstituttets undersøkelser av blodverdiene hos jegere og andre storkonsumenter av viltkjøtt, viser at blyverdiene er så lave at det ikke er grunn til å dramatisere situasjonen. Kjøtt fra vilt er kortreist, økologisk mat av høy kvalitet om det behandles på riktig måte, fastslår Farstad.

​​​​Gode råd fra svenskene​​​

Det svenske Livsmedelsverket er mer konkrete enn det norske Mattilsynet i sine råd om hvordan du minsker risikoen: Gjennom å skjære vekk alt kjøtt fra sårkanalen der kula har gått gjennom, samt en radius på ytterligere 10 cm, reduserer du blyinnholdet med 1000 ganger. Stykningsdeler som steik, filet, hals og lår ligger normalt langt unna sårkanalen og har ikke økte blyverdier, heter det i Livsmedelsverkets anbefaling.

Du kan lese mer i rapportene fra Livsmedelsverket:

Lær slakting på nett​​

Vil du lære mer om slakting? Du kan lære riktig slakting, partering og ivaretakelse med et todelt nettkurs utvikla av NJFF og Animalia.​​ Nå kan du sitte hjemme i din egen stue og tilegne deg denne nødvendige jegerkunnskapen, og i det tempoet du sjøl måtte ønske. Her kan du se en demo-versjon av kurset.

Gjennom video og bilder gir nettkurset ei grundig innføring i hvordan du skal håndtere viltet og kjøttet etter at dyret er skutt. Du har tilgang til kurset i 6 måneder fra du kjøper det, pluss 3 måneders gratis re-åpning for NJFF-medlemmer slik at du kan friske opp kunnskapen før jakta igjen.

  • Del 1 omhandler utvomming, grovslakting og transport ut av terrenget.
  • Del 2 omhandler partering, de ulike kjøttdelers egenskaper/ egnethet, samt videre ivaretakelse.
  • Hver kursdel koster kr. 650,-. Kjøper du begge delene samtidig, betaler du kr. 1100,-.
  • Spørsmål vedrørende kurset kan rettes til NJFFs opplæringsavdeling på epost eller tlf 66 79 22 00.
​​Kurset kan du kjøpe i NJFFs nettbutikk.
- Annonse -
Familiemedlemskap
Gjensidige jakthund gul
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.