Børstemarkalarm!
Espen Farstad
Publisert 12.04.2018 15:00
Oppdatert 13.04.2018 09:17
Børstemarkalarm!
Nå svermer børstemarken i sjøen. Fisken følger etter og går bananas i dette matfatet. Kom deg ut og opplev vårens vakreste eventyr i fjæra.

​​En gang om året kommer børstemarkene fram i samlet flokk for å gyte. Vi kaller det sverming. Inne på grunna kan du se børstemarkene bukte seg rundt, på jakt etter partner. Sjekk videoklippet under, så skjønner du hva vi mener.

 

Børstemark er snaddermat for fisken, som fråtser i de hektiske svermeperiodene. Ofte kan du få torsk og ørret på land som gulper ut børstemark i disse periodene. Da skjønner man raskt at det er børstemarkimitasjoner som gjelder.

Gode flueimitasjoner

Fluefiskeren har en fordel under børstemarkfisket. En flue kan fiskes sakte uten å sette seg fast i bunnen, og det er en stor fordel under dette fisket som foregår på grunt vann tett på land. Gode børstemarkimitasjoner betyr ganske store og levende fluer. Bruk fluer med materialer som lever godt i vannet. Kaninskinn og maraboufjær er mye brukt. Fargene kan variere fra rødbrunt, via grønt mot mørkere varianter som nærmer seg svart. Ofte foregår fisket i mørket, og da vil uansett flua fortone seg som en svart siluett mot nattehimmelen, sett fra fiskens ståsted, så ikke vær for opphengt i å matche fargen hundre prosent.

Børstemarkfluer.JPG 

​​Sluk og jigg kan også brukes

En saktegående og vinglete sluk kan slå godt til under børstemarksvermingene. På lett utstyr kan du fiske lett, høyt og sakte med sluk også. Sildesluker kan du bare glemme, her er det høytgående sluker som gjelder. Selv syns jeg en Tasmanian Devil er et veldig godt valg, men alle "flate vinglesluker" duger. 
Jigg kan være er et annet godt valg, da kanskje særlig til torsken. Et fjærsatt jighode som danser og bølger over grunna blir fort tatt for å være en børstemark. Noen bruker også børstemarkimitasjoner i gummi, gjerne med tilsatt lukt.

Børstemarksluker.JPG 

Fisk sa​​​kte!

Børstemarkens buktende bevegelser kan være vanskelig å imitere. Forsøk derfor å la agnets beveglighet få virke. Korte stopp mellom dragene, og fisk for all del sakte. Særlig i mørket, da kan du nesten ikke fiske sakte nok. Sørg også for å fiske helt inn til land. Jeg har mange ganger opplevd at fisken tar agnet i det det er i ferd med å forlate vannet, kanskje ikke mer enn en meter framfor meg. 

 

​Fis​​k i mørket

Børstemarken svermer på dagtid også, men det store fisket vil skje i det det mørkner og utover. Fisken tør ikke komme helt inn på grunt vann midt på dagen, men i ly av mørket siger de inn mot land. Vi pleier å si at når du må løste flua eller sluken opp mot nattehimmelen for å få lys nok til å træ den på snøret, da starter det. Torsken siger gjerne innpå først, ørreten er litt særere og kommer gjerne en times tid etter, når det er blitt ordentlig mørkt. Men ingen regel uten unntak, så fisk deg for all del gjennom kvelden fra dagslyset er der og inn i mørket.

Børstemarkflue og torsk.JPG 

Del på Facebook Del på facebook
- Annonse -
Gjensidige2019
Herlet Tech
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.