Det blir sportsfiske etter makrellstørje i 2019
Elisabeth Munthe-Kaas
Publisert 06.03.2019 16:05
Oppdatert 20.03.2019 15:02
Det blir sportsfiske etter makrellstørje i 2019
Slik kan en båt ut som er rigget for sportsfiske etter makrellstørje se ut. Foto: Peter Grahn.
Nærings- og Fiskeridepartementet har besluttet at det i 2019 kan gis tillatelse til fire sportsfisketeam i fisket etter makrellstørje.

​​​​​​​​​Dette vil være et såkalt «merk- og slipp» fiske i perioden 13. mai til og med 31. desember 2019. Fisket vil på den måten bidra til økt kunnskap om arten. Sportsfiskerne skal merke levende og levedyktig makrellstørje med spaghettimerke før den slippes.

Det er tre parter i ICCAT (EU, Tyrkia og Norge) som tillater sports- og rekreasjonsfiske etter østlig makrellstørje, men Norge er det eneste landet som krever at all fangst skal merkes med spaghettimerker.

Krav til deltakere i fiskelagene

Sportsfisketeamene som får adgang til å delta i fisket etter makrellstørje må, før fisket tar til, få en tillatelse til å merke makrellstørjen med spaghettimerke. I tillegg må teamene, som under fjorårets merkeprosjekt, dokumentere at de har egnet sportsfiskeutstyr til fiske etter stor makrellstørje, samt kunne vise til erfaring med fiske etter virkelig stor fisk. Alle deltakerne på teamet må slik reglene nå er laget være bosatt i Norge. ​​

Se resten av kravene som er utarbeidet her​

Andre regler for fisket

Dersom makrellstørja dør eller er døende når den kommer opp til båten skal den tas med til land, og fisket kan ikke fortsette før neste dag. 

Makrellstørje landet i forbindelse med sports- og rekreasjonsfiske kan ikke omsettes, men skal avregnes den norske kvoten som er avsatt til dette fisket. Kvoten for dette fisket er for 2019 på ett tonn. Når denne kvoten er estimert oppfisket vil fisket bli stoppet.  

NJFF ønsket 30 team og 5 tonns kvote

NJFF jublet i høst over fiskeridirektørens forslag til Nærings- og Fiskeridepartementet (NFD) om å avsette et kvantum på fem tonn til sports- og rekreasjonsfiske etter makrellstørje i 2019. Resultatet ble kun ett tonn.

-Det NFD nå har fått godkjent av ICCAT er langt fra det forslaget NJFF sendte til fjorårets reguleringsmøte, og som Fiskeridirektoratet videre anbefalte til NFD, sier Øyvind Fjeldseth, fiskekonsulent i NJFF. -Basert på det, er det selvfølgelig god grunn til å være skuffet, men på den positive siden har vi som det første landet i Norden faktisk fått en sportsfiskekvote. Det er verdt en feiring. Forvalter vi denne tilliten godt, så er dette en god begynnelse som vil resultere i at en ganske snart vil få langt bedre tilgang også gjennom sportsfiske, sier en håpefull Fjeldseth. 

Her er forskriften om regulering av fisket etter makrellstørje. ​​

- Annonse -
Familiemedlemskap
Gjensidige jakthund gul
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.