Norsk viltkjøtt er en fantastisk råvare. Kortreist, bærekraftig, smakfullt og magert. Det er ikke uten grunn at elgen kalles Skogens konge, elg er nemlig det største pattedyret i Norge. Kanskje har du en deilig elgstek i fryseren som du kan ta opp til påske? Om du ikke har det finnes det flere markedsplasser og måter man kan skaffe seg viltkjøtt på i tillegg til at flere butikker har det i frysedisken.
Før kjøttet skal stekes er det en fordel at det ligger i romtemperatur i ca. 30 minutter. Dette for at kjøttet skal bli stekt og ikke kokt når du bruner det i stekepanna. For å få steken perfekt – enten du foretrekker den rosa eller gjennomstekt – så anbefales det å bruke et steketermometer. Langtisstekt elgstek på lav varme gir også et saftigere resultat.
Har du rester til overs kan du lage en deilig elggryte dagen derpå. Kutt opp restene av elgsteken i biter, grønnsakene i mindre biter og bland det sammen med sausen i en gryte. Kok det hele opp og smak til med salt, pepper og krydder. Om det er litt knapt med tilbehør kan du for eksempel tilsette ekstra gulrøtter, løk, brunost, kraft og fløte. Server gjerne med en deilig potetmos.
Ingredienser4 personer:1.2 kilo surret elgstek1 ts salt1 ts pepper1 ts tørket timian1 ss smør2 gulrøtter1 løk2 dl vann
Saus:2 ss smør2 ss mel5 dl kraft3 dl matfløte1 ss solbærsirup2 ss soyasaus4 einebær4 skiver brunostSalt/pepper
Ovnsbakte rotgrønnsaker4 gulrøtter4 assorterte beter8 småløk4 poteter1 ss olivenolje150 gram soppTyttebær
Slik gjør du:
Saus:
Ovnsbakte grønnsaker:
Del elgsteken i skiver og server med rotgrønnsaker, sopp, tyttebær og saus.