Det er duket til fest med elgstek på menyen
Publisert 31.03.2020 15:32
Oppdatert 02.07.2020 10:46
Det er duket til fest med elgstek på menyen
Foto: Anine Gutubakken Byles
Elgstek er noe av det reneste og magreste kjøttet som finnes. Sammen med smakfulle rotgrønnsaker og en deilig saus gir dette et perfekt festmåltid i påsken.

​​​​Norsk viltkjøtt er en fantastisk råvare. Kortreist, bærekraftig, smakfullt og magert. Det er ikke uten grunn at elgen kalles Skogens konge, elg er nemlig det største pattedyret i Norge. Kanskje har du en deilig elgstek i fryseren som du kan ta opp til påske? Om du ikke har det finnes det flere markedsplasser og måter man kan skaffe seg viltkjøtt på i tillegg til at flere butikker har det i frysedisken.

Tips til elgsteken

Før kjøttet skal stekes er det en fordel at det ligger i romtemperatur i ca. 30 minutter. Dette for at kjøttet skal bli stekt og ikke kokt når du bruner det i stekepanna. For å få steken perfekt – enten du foretrekker den rosa eller gjennomstekt – så anbefales det å bruke et steketermometer. Langtisstekt elgstek på lav varme gir også et saftigere resultat.​

Elggryte av restene

Har du rester til overs kan du lage en deilig elggryte dagen derpå. Kutt opp restene av elgsteken i biter, grønnsakene i mindre biter og bland det sammen med sausen i en gryte. Kok det hele opp og smak til med salt, pepper og krydder. Om det er litt knapt med tilbehør kan du for eksempel tilsette ekstra gulrøtter, løk, brunost, kraft og fløte. Server gjerne med en deilig potetmos.​

elggryte.jpg

Oppskrift på elgstek

Ingredienser
4 personer:
1.2 kilo surret elgstek
1 ts salt
1 ts pepper
1 ts tørket timian
1 ss smør
2 gulrøtter
1 løk
2 dl vann

Saus:
2 ss smør
2 ss mel
5 dl kraft
3 dl matfløte
1 ss solbærsirup
2 ss soyasaus
4 einebær
4 skiver brunost
Salt/pepper

Ovnsbakte rotgrønnsaker
4 gulrøtter
4 assorterte beter
8 småløk
4 poteter
1 ss olivenolje
150 gram sopp
Tyttebær

Slik gjør du:

  1. Varm opp stekeovnen til 80 grader.
  2. Tørk elgsteken med kjøkkenpapir og gni den inn med salt, pepper og timian.
  3. Varm opp en stekepanne på middels høy varme med smør. Brun steken lett på alle sider.
  4. Grovhakk gulrøtter og løk og ha det i en langpanne sammen med vannet. Plasser steken i midten. Stikk inn et steketermometer mot kjernen av kjøttet. Steketiden er avhengig av stekens tykkelse og størrelse, men du kan beregne minimum 3 timer.

    Mens elgsteken står inne kan du forberede sausen og rotgrønnsakene.
  1. Når steketermometeret viser ca. 60 grader er elgsteken rosa.

Saus:

  1. Lag saus ved å brune smør og mel i en gryte, spe på med kjøttkraft, matfløte, solbærsirup og soyasaus. 
  2. Knus einebærene og ha dem over i sausen. Smak til med brunost, salt og pepper.
  3. La sausen småkoke på lav varme. Når elgsteken er ferdig tilsetter du kraften fra steken i sausen.​

Ovnsbakte grønnsaker:

  1. Skrell gulrøttene og del dem i tre centimeter store biter på skrå. Skrell betene og del dem i skiver. Skrell småløkene og del potetene i båter.
  2. Skjær sopp i skiver og stek dem i litt smør. De kan drysses over rotgrønnsakene når de er ferdige.
  3. Ha grønnsakene over i en ildfast form og ha litt olivenolje, salt og pepper over. Sett grønnsakene i bunnen av ovnen i ca. 1 time til elgsteken er ferdig. Når du tar ut elgsteken kan du sette varmen opp til 250 grader for å brune grønnsakene.

Del elgsteken i skiver og server med rotgrønnsaker, sopp, tyttebær og saus. ​

elgstek.jpg

Til alle oppskrifter​


- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.