Tusen takk for pågangsmotet!
Espen Farstad
Publisert 16.12.2020 09:31
Oppdatert 22.12.2020 08:51
Tusen takk for pågangsmotet!
2020 ble på mange områder det vanskelige annerledesåret, også for oss jegere og fiskere. Men det ble også det året mange gjenoppdaget verdiene i friluftslivet.

​​​​​​​​​Koronaen har preget hele samfunnet på en måte vi aldri tidligere har opplevd. Det har vært harde prøvelser for mange. Sosial distanse mot andre mennesker tærer på over tid.  Men opp i alt det tunge og uvante har friluftslivet, jakt og fiske fått en større betydning for mange. Naturen er åpen, og for mange har friluftslivet vært en verdifull ventil mot alle restriksjoner og stillesittingen på hjemmekontor. 

Tusen takk for pågangsmotet!

- ​På tampen av dette annerledesåret vil jeg sende en stor takk for pågangsmotet som er utvist av alle de ildsjelene vi har i våre foreninger og fylkeslag over hele landet, sier Eldar Berli, generalsekretær i NJFF. 

- Nedstengingen av samfunnet fra mars og utover rammet også våre aktiviteter. Årsmøter, jegerprøvekurs og ikke minst skytebaneativitetene våre ble hardt rammet av de restriksjonene som ble innført. Det har ikke vært enkelt å være tillitsvalgt i foreningene i disse tider. NJFF sentralt fikk svært mange spørsmål fra organisasjonen om hvordan de skulle forholde seg til det nye restriksjonsnivået i praksis. Jeg er mektig imponert over det pågangsmotet som ble utvist. Vi har lojalt fulgt myndighetenes bestemmelser og anbefalinger, men innenfor de rammene har vi søkt løsninger for å få avviklet kurs og samlinger på en forsvarlig måte. Det er intet mindre enn imponerende å se hvilken tilpasningsevne og kreativitet som har blomstret i en vanskelig situasjon. 

- Sjekk for eksempel hvor flott ​Groruddalen JFF møtte situasjonen som jegerprøvearrangør i denne nettsaken​

Miljødirektoratet melder nå på tampen av året at antallet avlagte jegerprøver gledeligvis nesten er på linje med fjoråret, på tross av alle restriksjonene vi har hatt. ​

Friluftslivet blomstrer

​Aldri før har det vært solgt så mange fiskekort og vært overnattet så mye i hengekøyer som i år. ​
-  Inatur kan vise til en formidabel økning på rundt 34 % på salg av innlandsfiskekort.​ Flere av våre lokalforeninger rapporterer om rekordsalg av fiskekort i sine områder, forteller Eldar.
- Det mange ikke tenker over er at det faktisk er etablert gode fiskekortordninger rundt de mest folketette områdene våre, slik at det er mulig å ta i mot alle de som vil ut og oppleve naturen med fiskestang i handa. Uten våre ildsjeler som gjennom mange år har bedrevet fiskekultivering, etablert fiskekortområder og på andre måter tilrettelagt for at alle skal ha en god tilgang til det høstingsbaserte friluftslivet, så hadde ikke mulighetene vært så gode når alle med ett skulle ut og fiske. Her fikk vi tydeliggjort verdien av vår organisasjon og det arbeidet vi bedriver, sier generalsekretæren fornøyd.

Usikkerhet rundt sk​yteprøven

Utover våren var det mye usikkerhet rundt avlegging av årets skyeprøve for storviltjegere. På grunn av koronarestriksjonene var de fleste skytebaner stengt, eller kjørte med sterkt redusert kapasitet, så det var ikke lett å få avlagt kravet om treningsskudd og skyteprøven. Til slutt gikk miljødirektoratet ut og bestemte at de som skjøt opp til storviltprøven i fjor, kunne jakte storvilt i år uten å ta ny prøve. Ansvarligheten for at jakta skal foregå sikkert og humant​ sitter i ryggraden på den norske storviltjegeren. Mange skytebaner opplevde at jegerne kom innom for å sjekke at børsa gikk som den skulle før jakta startet. 

Hverdagen foran skjermen

Fysiske møter mellom folk har vært vanskelig i år, så mange møter og samlinger har vært avholdt digitalt. Det er selvsagt ikke en fullgod erstatning for å treffe folk ansikt til ansikt, men sannelig viste vi omstillingsevne her også. I dag er Teams- og Zoommøter noe de fleste av oss behersker og bruker. Terskelen for å avholde møter på nett har blitt lavere, og mange penger er spart som tidligere gikk for å dekke reisekostnader. Aldri så galt at det ikke er godt for noe! 

- Det har oppstått mye kreativitet på den digtale fronten, forteller Eldar. Rundt påsketider mobiliserte vi alle fylkeslagene våre til å lage egne sider med forslag til gode områder for å dra på fisketurer. På kort tid kunne vi på nett og i sosiale medier presentere nær 200 anbefalte fiskeområder i hele landet, med nødvendig informasjon og tips som bidro til å senke terskelen for at folk kommer seg ut på fisketur. Det er bra jobbing!

-Enkelte lokalforeninger utnyttet sosiale medier i markedsføringen av sine aktiviteter. Her er det utrolig mye bra å finne, la meg bare tipse om denne flotte filmen​ som Kristian​sand JFF har laget. Forbilledlig! 

La oss alle sammen fortsette denne gode jobbinga inn i jubileumsåret 2021, avslutter en svært så blid generalsekretær. 

PS - vi glemte nesten å si at 2020 var året da familiemedlemskapet skjøt fart i organisasjonen for alvor, og at vi for første gang på flere år har medlemsvekst i NJFF igjen :-)


- Annonse -
Familiemedlemskap
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.