Ett års fengsel for tjuvfiske er ikke nok
Publisert 19.07.2018 08:13
Oppdatert 19.07.2018 08:47
Ett års fengsel for tjuvfiske er ikke nok
I forrige uke tok Statens Naturoppsyn opp et 300 meter langt garn som tyvfiskere hadde satt i Førdefjorden. Nå vurderes en skjerping i straffenivået.

​Nok er tydeligvis nok. Detteulovlige garnsettet fikk statssekretær Atle Hamar i Klima- og miljødepartementet til å reagere.
- Ulovlig laksefiske er alvorleg miljøkriminalitet, men det kan sjå ut som at strafferammene ikkje reflekterer den vinsten ein kan få på å fiske ulovleg, sier Atle Hamar i følge et oppslag i avisen Firda.
Departementet har ansvaret for villaksen, og Hamar sier han vil se på en skjerping av strafferamma. I dag er det en strafferamme på inntil ett års fengsel for tyvfiske.

SNO gjør en god jobb

Statens Naturoppsyn har lenge hatt fokus på det ulovlige garnfisket. Tidligere i sommer var de på en tur fra Bodø til Tromsø, og der fant de om lag én kilometer med ulovlige laksegarn. I ett av dem satt det fast en vågehval.
– Vi må ta vare på villaksstammene, ved å la de komme opp i elvene for å gyte. Selve fisket i elvene er nøye kontrollert, men vi vet ikke hvor mye laks som blir stoppet i garnene før de når elvene. Vi har skrekkeksempler hvor vi har funnet garn med 300-400 kilo laks, sier direktør Pål Prestrud i SNO i et oppslag på NRK.

Bidra i overvåkingen

NJFFhar i mange år arbeidet med å få oppmerksomhet rundt ulovlige garn. Alle som har et hjerte for laks og sjøørret bør bidra i arbeidet mot det ulovlige garnfisket. Det gjør du best ved å rapportere inn det du mener er ulovlig satte garn. Bruk "Ulovligegarn-appen" som NJFF og SNO har utarbeidet for dette formålet. Der kan du enkelt legge inn hvor og når du har gjort en observasjon, slik at SNO enklere kan målrette sin oppsynsvirksomhet. I appen finner du også en oversikt over hva som er lovlig/ulovlig garnsetting. Rapporteringen er anonym.

Appen kan laste ned her: Iphone: App Store eller Android: Google Play

Les mer om vårt arbeid på ulovligegarn.no.
Der kan du også se alle innrapporterte observasjoner i en kartløsning.

- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
Jakthundforsikring
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.