Fisker for Førdefjorden
Publisert 08.02.2016 19:05
Oppdatert 07.03.2016 16:13
Nå kaster også sportsfiskerne seg inn i kampen mot gruvedeponi-planene til Nordic Mining i Førdefjorden. Gjennom en "felt-aksjon" ønsker de å synliggjøre konsekvensene som dypvannsdeponiet vil ha for fiskeforekomstene i fjorden.

​​Endre Hopland fra Hooked.no, biolog Bjørn Florø-Larsen og Irvin Kilde skal bruke tida framover til å engasjere sportfiskere, fritidsfiskere og andre naturelskere i kampen mot fjorddeponiet. Gruppa skal legge ut artikler, filmer og bilder fra livet i fjorden i håp om å vekke engasjement.

– Med feltaksjonen "Fisk For Førdefjorden" ønsker vi å gjøre folk mer oppmerksomme på hvor spesiell Førdefjorden er. Først og fremst er fjorden svært artsrik, med et stort spekter av sjeldne fiskearter. I tillegg er fjorden et viktig gyteområde for mange fisker som i nasjonal målestokk er sårbare, sier Hopland til Firda.

​Dro sjelden art opp fra dypet​​​

I helga var de på plass for å dokumentere fiskelivet i fjorden - og de fikk napp, flere ganger: Trioen dro opp 16–17 fiskearter, blant disse 5-6 sjeldne arter midt i det planlagte deponiområdet.

– Vi fikk blant anna blålange på det dypeste punktet av deponiet, på 300 meters dyp. Deponiområdet på 4 x 4 km, skal etter planen fylles opp over en lang periode, slik at fjorden på sikt vil bli 150 meter dyp. Førdefjorden er det eneste kjente kystnære gyteområdet til denne dypvannfisken. Ellers gyter blålanga langt til havs. Om forholdene blir endra så dramatisk, vil vi miste slike dypvannsarter, forteller Hopland.


Støtt fiskerne på Facebook​

De håper at deres aksjon med Fisk for Førdefjorden kan sette søkelys på at myndighetene er villige til å sette en fantastisk fjor og livet rundt den i fare til fordel for noen arbeidsplasser:

– Folk synes stort sett at dumping av gruveavfall i fjorden er en uting. Likevel kan det være vanskelig å se hvilke konsekvenser det kan få. Her håper vi å bidra, sier Hopland.

Sjøl om aksjonen er lovlig seint ute, etter at regjeringa sa "ja" i april, håper trioen at det er mulig å få slutt på galskapen.

Du kan lese mer om aksjonen og "like" sidene deres på Facebook​.

- Annonse -
Familiemedlemskap
Gjensidige jakthund gul
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.