Fjesing er oppdaget i stort omfang langs Rogalandskysten
Publisert 07.06.2018 12:20
Oppdatert 07.06.2018 14:13
Fjesing er oppdaget i stort omfang langs Rogalandskysten
Fjesing, foto: iStock
En av Nord-Europas giftigste fisker florerer nå langs de idylliske sandstrendene i Rogaland. Er du ute etter en god matfisk er fjesingen verdt å merke seg, men pass på så du ikke blir stukket.

​​​​​​Fjesingen er en varmtvannsfisk som trekker inn på grunna om sommeren. Det uvanlige varme været kan være noe av forklaringen på hvorfor det er så mye fjesing langs kysten nå. -Varmen i seg selv kan gjøre at fjesingen har et høyere aktivitetsnivå, samtidig som det er store svingninger i årsklassestyrken til våre fiskearter, sier Otte Bjelland forsker ved Havforskningsinstituttet til NRK. Han utelukker ikke at fjesingen kan finnes flere steder langs kysten, både lenger nord på Haugalandet og sørover. ​

Fjesingens kjennetegn

Fjesingen har en langstrakt kroppsform, med skjell som sitter i rader som skrår bakover fra ryggen og til buken. Ryggen er brun, sidene har brune og gule skrå tverrstriper og flekker, og buken er hvit. Den har noen blå striper på hodet og halefinnen. Fremre ryggfinne er svart.

Se opp for de giftige piggene: en på gjellelokket og en foran på den fremre ryggfinnen. Den er lokalt vanlig på sandbunn langs kysten opp til Trøndelag. 

Hvordan fiske fjesing

Fisk utenfor typiske badeplasser eller andre steder med sandbunn. Fjesingen kan fiskes fra båt eller land på sluk eller på meite med fiskebiter som agn. Små fileter av makrell, reker eller innmaten av blåskjell fungerer bra. Kast ut agnet å la det ligge noen minutter før du løfter det og legger det ned på nytt noen meter nærmere. Slik fisker du deg effektivt innover meter for meter. Fisker du fra båt bør du fiske fra rolig drivende båt, da fisker du effektivt over et større område. ​​

Hvis du blir stukket

Fjesingens gift fører til en intens smerte i stikksåret og enkelte ganger til lokale reaksjoner med opphovning rundt stikkstedet. Men kan føle seg generelt uvel, hodepine, feber, frysninger, kvalme, svimmelhet og verking i ledd. Hvis man først har blitt stukket av fjesingen hjelper det å holde hånden i så varmt vann som mulig i opptil halvannen time. Giften brytes ned ved 34 grader.

I juni og juli gyter fisken på grunt vann, så se deg for når du bader. På dagtid skjuler den seg på havbunnen, ofte nedgravd i sanden. Den liker seg på 5-20 meters dyp.


​Fjesingen er godt skjult i sanden. Foto: iStock

God matfisk

Fjesingen er lekker å se på og sunn å spise. Den er svært god i både tørket, stekt, røkt og kokt tilstand. Og leveren er rik på fettsyrer, noe som forebygger en lang rekke sykdommer. Skjær fileter av begge sidene på fisken, og stek dem i pannen eller grill dem. Det smaker nydelig!

Kilde: (Heier, Ole-Håkon (2015) Hekta på fiske, Vigmostad og Bjørke)​

Del på Facebook Del på facebook
- Annonse -
Gjensidige2019
Herlet Tech
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.