Forberedelser før høstjakta
Publisert 05.06.2019 12:54
Oppdatert 07.06.2019 13:52
Forberedelser før høstjakta
Har du tenkt deg på jakt til høsten er det på tide å starte forberedelsene nå. Kom deg på skytebanen og sett i gang med treningen. Det blir introjakter til høsten også.

​​​​​For å bli en god skytter, er det egentlig bare en ting som gjelder – kom deg på skytebanen og tren med våpenet ditt. Da får du større utbytte av jakta, og du bidrar til en mer sikker og human jaktutøvelse.

Mer enn 350 av våre lokalforeninger har egne skytebaner, og sannsynligvis har du en rett i nærheten av deg. Her finner du oversikten over banene med kontaktopplysninger til lokalforeningen. Du finner også oversikt over skytebaner i NJFF-appen. Her kan du laste ned NJFF-appen i App Store for iPhone og på Google Play for Android-telefoner.​

Bli med på introjakt

Allerede nå begynner kalenderen å fylle seg opp med spennende introjakter. Følg med her og bli med på nye jaktopplevelser med foreningene og fylkeslagene.​ Her kan du som uerfaren jeger, uansett alder, være med å lære nye jaktformer. Dette er jakt i flotte jaktterreng med erfarne instruktører til stede.

​Treningstips for hagle

 1. Riktig fotstilling. Bena skal være 45 grader på skyteretningen. Vær litt løs og ledig i knærne, og legg litt ekstra vekt på den fremre foten (venstrefoten hvis du er høyrehendt).
 2. I klarstilling skal løpet peke opp i den retningen du tror leirdua kommer. Skyv hodet litt frem.
 3. Bruk hofter og knær når du beveger deg etter målet.
 4. Når du ser leirdua, følger du målet med børsemunningen samtidig som du legger våpenet til skulderen. Trekk av i det du passerer leirdua, uten å stoppe bevegelsen. Du skal altså «feie» børsa gjennom leirdua. Ikke knip igjen det ene øyet.
 5. Når du er hjemme kan du også tørrtrene med hagla. Øv på å kaste opp hagla. I realiteten øver du på at hagla kastet opp på samme måte hver gang. Husk på god kinn- og skulderkontakt med kolben. Du kan også øve svingbevegelser, ved å følge taklistene i rommet med børsemunningen.

​Treningstips for rifle

Skyteteknikk

 1. Hold våpenet i et fast grep, men ikke for hardt. Ha god kinnkontakt med kolben.
 2. Pust normalt når du grovsikter. Når du har funnet målet, og er klar for å finsikte, trekker du pusten dypt, slipper ut litt, og holder den. Skuddet avfyres innen 2 – 4 sekunder, for å unngå skjelvingen som begynner når du holder for lenge.
 3. For å treffe godt, må du finne deg i at rifla alltid beveger seg litt i forhold til målet. Ikke napp av skuddet. Det er den jevne pressbevegelsen på avtrekkeren som gir det riktige skuddet. 
 4. Du skal ikke blunke under avtrekk. Det er også en fordel for jegere å skyte med begge øyne åpne, da det gir bedre oversikt over skuddfeltet.

Skytestilling

 1. Stående skyting:  Kroppstyngden fordeles på begge beina. Ha 20 – 30 cm mellom beina, og stå 45 grader på skyteretningen. Jegere må ha tyngden mer fremover og vendt mot målet, enn en baneskytter. Bøy gjerne knærne litt. La venstrehånden ligge langt fremme for god balanse.
 2. Sittende skyting: Er den mest brukte under jakt. Sitt på et stødig underlag som er litt lavere enn knærne. Innta en bredbent posisjon. Legg albuene rett bak knærne. Len deg litt fremover.
 3. Knestående skyting: Sitt ned med venstre bein i 90 graders vinkel, og sitt på det høyre beinet (beinet legges flat mot bakken). Støtt venstre arm på det venstre kneet.
 4. Liggende stilling: Støtt overkroppen på albuene. Beina ligger stabilt bakover, i litt vinkel i forhold til overkroppen. Trekk frem høyre kne og litt ut til siden (motsatt for venstrehendte).
 

- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
Jakthundforsikring
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.