Foreningshjelperen
Håvard Skjerstad Andersen
Publisert 16.04.2018 13:00
Oppdatert 18.04.2018 14:49
Foreningshjelperen
BK er en praktisk, løsningsorientert og selvlært sportsfisker med formidlingstrang. Nå skal han reise rundt på heltid for å dele sine digitale erfaringer, tips og triks.
Bjørn Kristoffer Kjelsrud skal i ett år reise rundt og hjelpe foreninger og lag i NJFF med å bli bedre på nett. En oppgave han gleder seg til å ta fatt på.

​​​​​​​​​​​​​I en verden der stadig mer digitaliseres og skal inn på servere, opp i skyen og vises på iphone, der alle er sin egen redaktør og utgiver, der trengs det av og til en hjelpende hånd for å komme i gang. Og for å sette ting i perspektiv.

Det er her Bjørn Kristoffer "BK" Kjelsrud (40), NJFFs digitale foreningshjelper, kommer inn i bildet for NJFFs del. I ett år skal han reise land og strand rundt, bokstavelig talt, for å hjelpe lokalforeningene inn i den digitale tidsalderen. Gjennom fylkeslagene vil alle foreninger få tilbud om besøk av BK. Målet er digital kompetanseheving, middelet er Bjørn Kristoffer og hans erfaring og bakgrunn, som han nå skal dele. Vi håper alle kjenner sin besøkelsestid i tiden fremover.

BK brenner for å formidle glede. Gleden ved jakt og fiske. Gode fortellinger som deles gjør turene morsommere, sier han. 

Bjørn Kristoffer, eller BK blant venner, ​vokste opp i Hunndalen rett utenfor Gjøvik. Han kom sent inn i pc-verden, i følge seg selv. Samtidig kan det sies at han har vært med på den store digitale utviklingen som har skjedd de siste tiårene, med internett i alle hus og hytter, 4G-nett, smarttelefoner og sosiale medier. I sum en forrykende medievaneutvikling. Så på slutten av 90-tallet kom pc-en i hus, da Windows 95 og relativt rimelige hjemmemaskiner kom på markedet.

-Det var gøy å drive med data, og så balla det bare på seg, sier BK.

Interessen førte til flere år med studier innen informatikk og kommunikasjon ved flere studiesteder, men BK betegner seg som fri for akademisk anlegg. 

Det var under et av studieløpene at han møtte sin bedre halvdel, og det var under et annet studieløp at barn nummer en skulle melde sin ankomst. 

Bjørn Kristoffer tok konsekvensene av dette og søkte prompte på en deltidsjobb i Telekiosken. Et halvår senere var han butikksjef. Det ble hverdagen i fire år før BK gikk videre som ansvarlig for opplæring i hele bedriften.

- Én unge ble til to, og da ble det for knapt med leilighet i Oslo. Vi søkte oss ut av Oslogryta og endte opp i rekkehus i Rælingen, forklarer BK, som aldri før hadde satt sine ben i Rælingen. Året var 2011.

​Nå er Rælingen hjem. Det er der familien på fire trives. Det er i Rælingen BK vil bli gammel. En av de største fordelene er nærheten til Østmarka og flust med gode fiskemuligheter i alle himmelretninger.


BK i sitt rette element der han renser hode og sjel - ved et av mange fiskevann i Østmarka. Alltid tid til ett kast til. Det napper på neste.

Men fiskestanga hadde ligget lenge i bua før den fikk sin renessanse for den ferske rekkehuseieren. Fiskeutstyret hadde ligget urørt fra konfirmasjon og til Bjørn Kristoffer var nærmere 30 år.

Hvorfor plukka du opp fiskestanga igjen?

- Neeei, fordi jeg gikk forbi en sånn sjokkselger med fiskestenger på OBS en dag, og det endte med at jeg rotet frem noe gammelt fiskeutstyr hjemme hos modern. Så var det noe som bare tilta oppi huet på meg, flirer BK.

- På en nabolagsfest ble jeg kjent med noen naboer som var aktive i Rælingen JFF, og da visste jeg ingenting om foreningen.

Alene og sammen med nabofiskekompissene har det etterhvert blitt utallige turer i Rælingsmarka, en del av Østmarka.

- Han ene shanghaiet meg etterhvert inn i fiskeutvalget i RJFF, og på et årsmøte trengte foreningen en ny webansvarlig. Jeg hadde gjort meg bemerket med mye fiskebilder på nett og ble spurt. Jeg var motvillig for jeg visste ikke hvor mye tid jeg hadde til det, men takket ja til utfordringen.

-Da var det også en Facebook-side som bare lå der. Jeg fikk stabla den på beina og rett etterpå kom NJFF med den nye portalen. Da tok jeg ansvar og flyttet alt innhold over dit. Nå har jeg fått med meg de andre i foreninga også. 

- Som sagt, så er jeg ingen stor studenttype og jeg har stor tro på learning by doing. Jeg er nok mest praktisk anlagt og kommer fra en håndverkerfamilie. Det praktiske genet er der, så jeg sli​​​ter ikke med å skru sammen møbler, men jeg har min akilleshæl på listing. De 45-graderne har jeg aldri blitt klok på, ler BK. 

BK ler mye. 

Det er innsatsen i Rælingen JFF som gjorde at NJFF ble oppmerksom på BK. 

Han har fått tilbud av NJFF om å hjelpe foreningene med å bli digitale, og BK måtte gå noen runder med seg selv om dette var noe han trodde han fikk til. Heldigvis ble konklusjoen at dette var en utfordring han kommer til å trives med og mestre.​

Rælingen JFF er en av forbundets mest veldrevne foreninger, og utmerker seg særskilt når det kommer til den utadrettet kommunikasjonen. Det er selvsagt summen av mange som bidrar i en forening, men det er neppe noen tilfeldighet at mye skjøt fart da BK tok i et tak og røsket liv i sovende nettsider og sosiale medier. Det handler om å spille hverandre gode og bidra der man kan.

Hva kan foreningene vente av deg når dere møtes?

- Det jeg forventer er at de som møter på kurs følger med og at de møter opp med en innstilling om at dette ikke er noe skummelt. Dette er noe de skal klare.

- Den publiseringsbiten og det som har med alt på nett å gjøre, det går ikke på bekostning av jakt og fiske. Det er veldig lett å gjøre begge deler samtidig. Hvis man hele tiden har det i bakhodet at "jeg" har et ansvar for publisering, så er det med på å gjøre turene dine morsommere for da tar du litt bilder og reflekterer over det du gjør og hvorfor du gjør det. 

- Du tenker hva du kan vise verden. I dag har alle et mobilkamera i lomma. Du trenger ikke dekning for å ta bilder. Ser du en fin solnedgang, noen flotte vak, eller du er så heldig å gå på en elg eller et rådyr - prøv å fange øyeblikket i et bilde. 

- Alt med nett og Facebook, det er ikke noe vanskelig. Ikke gjør det vanskeligere enn det er heller. Det er en flott måte for deg å vise frem til alle andre hva du og lokalforeninga driver med.

-For det blir lagt merke til! Folk får det med seg og det gjør at foreninga forhåpentligvis ikke fremstår som en gjeng med grønnkledde og skumle karer med hagla på skuldra.​

Hva er driver deg i foreningsarbeidet?

- Det å lykkes. Det at det kommer masse folk på arrangementene våre. At de som er der koser seg. Det er gøy. Alt fra skytebanedager til fiskeutsett. Det er gøy når arbeidet man legger ned kaster av seg. Å få dele gleden.​

Selv driver Bjørn Kristoffer med både droner og bilder, og det beste er når dette kan kombineres med fiskeinteressen. Han prøver hele tiden å bli bedre og er selvlært.​

- Det er prøv og feil-metoden som gjelder. Jeg lærer mye ved å se på YouTube. Selv om ikke alle feil er like morsomme å lære av, ler BK.

Den første dronen han eide druknet han i Glomma

- Det var en setback i fotokarrieren, he he.​

Ny drone er for lengst på plass.


​​Bjørn Kristoffer er en nevenyttig praktiker, men av og til går det galt. Når bettet er godt så er han villig til å ty til feltkirurgi på seg selv for å kunne fortsette. 

Hvilken fisketur husker du best?

- Det var en tur til Tisleifjorden på Golsfjellet. Det var en magisk fisketur. Aldri over seks grader og nordavind fra alle kanter - og så var det kanonbett!

- Helt ubrukelig vær, men det tok helt av. Aldri opplevd makan. Det bare hagla på med flott ørret fra 350 gram og oppover. Så det var en kjempetur...

- Helt til jeg kroka meg selv. 

- Jeg fiska med dirty harry sluk. Grå og svart. Jeg skulle nappe den ut av kjeften på en ørret som hadde slukt den ordentlig. Den satt godt og jeg dro til og da kjente jeg at det var noe som hang fast. Jeg var så kald på henda. Da stod jeg der med kroken langt inn i nevan. 

- Da måtte jeg improvisere litt. Det endte med å skjære ut kroken med kniv, for noe avbiter hadde jeg ikke med. 

Hva var reaksjonene fra andre på det?

- "Idiot!", "Har det klikka for deg?" "Herregud", og så videre, men det var jo så bra bett at det gikk ikke an å gi seg. Det ble en del blod, men det var verdt det! Jeg tok tre flotte ørret til etter den operasjonen hehe.

Har du med avbiter nå?

-Jeg hadde det etterpå, men den har jeg mista. Jeg har lært, men allikevel ikke. 

Fluefisking er en flott måte å kroke seg selv på?

- Jeg har aldri fått taket på fluefiske. Jeg får til fine bukter og alt sånn, men når det hele skal presenteres så ender det alltid i en stor tugg foran.

Da krøller det seg?

- For meg er det sluk og harving det går i.

Hva med jegerprøven?

- Den har jeg ikke fått rota meg til å ta enda. Jeg kommer nok aldri til å bli noen stor jeger.

Sikker på at du ikke blir bitt av den basillen og?

- Det kan godt hende. Jeg er veldig glad i å skyte og har skutt med det meste - fra pistol til kanon.

​Hvor mange dager e​​r du ute i løpet av året?

- Så lenge været holder seg noenlunde, 3-4 kvelder i uka. Fordelen med å bo ved marka er at den er alltid tilgjengelig rett utafor døra.​

Noen av de fineste turene har BK når han tusler inn i ly av nattens mulm og mørke. Da fyrer han et lite kaffebål og tar skogen inn over seg​​.​

- Det​ er noe med det å sitte der når​ skogen våkner. Det er toppen av lykke. Stillheten. Så lydene av fuglene som våkner. Morgentåka som letter. Fisk som sitter på tre kast. 

Har du et hemmeligvann?

- Nei, jeg deler. Jeg har ikke helt sansen for den kulturen med «her er det bare jeg som skal fiske». Det er fisk nok til alle. 

​- Også må jeg bare få si at jeg har ei snill kone som lar meg dra på fisketurer. Hun har forståelse for at det gir meg såpass mye. Det er bedre å la meg dra ut enn at jeg skal sitte inne og lengte ut.​

​​Bjørn Kristoffer "BK" Kjelsrud (40)
Yrke: Foreningshjelper
Sivilstatus: Gift, to barn på 10 og 12 år.
Bor: Fjerdingby i Rælingen, Akershus
Spiser helst: Pizza med KJØTT
I glasset: Øl
På nattbordet: The Litigators av John Grisham
Hører på: Gammal rock (Neil Young, Pink Floyd, The Boss)
Ser på: Sopranos for 4. gang
Drømmetur: Alaska med fiskestang

Del på Facebook Del på facebook
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.