Frykter Brumunda raseres
Publisert 11.01.2017 07:19
Oppdatert 11.01.2017 07:21
Ringsaker kommune skal bruke 48 millioner kroner på flomsikring, terskler og erosjonssikring i Brumundelva. Sportsfiskeinteressene raser over at det ikke tas hensyn til biologi og levevilkår for fisk og yngel.
Frykter Brumunda raseres
Ill.foto: iStock/ DanBachKristensen.

Brumundelva har vært regna som en av landets beste ørretelver. Så seint som i 2007 ble det tatt tre tonn fisk i elva, mens et normalår gir rundt ett tonn.

Men nå er det gravemaskinene som preger elveløpet: Det skal bygges 16 terskler for å senke farta på vannet og flomvernet skal forsterkes på flere strekninger.​

Feil på feil​

Fiskeentusiast og ferskvannsbiolog Arve Narud mener Brumundelva er fullstendig rasert av alt gravearbeidet. Han mener problemene skyldes at det ble gravd for dypt og bredt sist gang, med fjerning av kulper og stor stein som bremsa vannet i det opprinnelige elveløpet.

– Vi er veldig bekymret. Dessverre tenker Ringsaker kommune for mye på flom og ikke noe på biologi, sier Narud til Hamar Arbeiderblad.

- Hærverk​​

Han har befart Brumundelva på strekningen mellom Sveum og Mjøsa flere ganger. Han rapporterer om flere ødelagte høler. Vegetasjonen er hogd ned og det er ikke lagt ut store steiner, slik som lovet. Kulper, gyteplasser og oppvekstplasser er borte, fastslår han.

– Jeg kaller det hærverk, sier Narud.

Han får støtte fra styreleder Per Ingvaldsen i Brumunddal og Omegn Sportsfiskerforening, som også er oppgitt:

– Jeg synes hele prosessen er feil. Det er noe som ikke stemmer, sier Ingvaldsen.

Lovt djupåler​​​

Sportsfiskerne er lovt at det skal gjenskapes djupåler i elva, sjøl om det bygges en del terskler på hele strekningen fra Mjøsa til Sveum.

– En slik djupål vil hindre at elva blir helt tørr. Tenk på verdien av elva. Når det er vann i den, er Brumundelva en av Norges beste, sier Narud.

Del på Facebook Del på facebook
- Annonse -
Herlet Tech
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.