Fuglejakta på enkelte fugler stanses i alle fylker sør for Nordland på grunn av fugleinfluensa
Publisert 14.12.2020 12:26
Oppdatert 15.12.2020 11:33
Fuglejakta på enkelte fugler stanses i alle fylker sør for Nordland på grunn av fugleinfluensa
Det er funnet fugleinfluensa i Rogaland og Vestland. For å hindre smittespredning er det viktig at fuglene ikke unødig forstyrres, slik at de flytter viruset til nye områder. Derfor stanser nå Mattilsynet jakta på en rekke fugler i Sør-Norge.

​​- Vi har stor forståelse for at dette oppleves som inngripende for jegerne som har gledet seg til andemiddagen nå før jul. Samtidig håper vi at jegerne forstår hvorfor det er viktig å stanse utbredelsen av dette viruset. Vi vil understreke at risikoen for at mennesker skal bli smittet er svært lav, men sykdommen er dødelig for fuglene, sier Ole-Herman Tronerud, seksjonssjef dyrehelse i Mattilsynet.  

Har du allerede skutt fugl i området, er den trygg å spise. Det er ingen risiko for at dette viruset skal smitte via kjøtt. 

 I disse områdene blir det nå forbudt å jakte:  

  • Trøndelag  
  • Møre og Romsdal  
  • Vestland  
  • Rogaland 
  • Agder  
  • Vestfold  
  • Telemark  
  • Viken 
  • Oslo  
  • Innlandet   

Disse artene er det nå forbudt å jakte på 

(For noen av disse artene er jakten allerede avsluttet)  

  • storskarv 
  • kråke  
  • skjære  
  • ravn  
  • brunnakke 
  • grågås 
  • kanadagås  
  • knoppand  
  • kortnebbgås  
  • krikkand  
  • kvinand  
  • laksand  
  • mandarinand  
  • siland 
  • stivhaleand  
  • stokkand  
  • stripegås  
  • svartand  
  • toppand  
  • ærfugl 

 Selv om risikoen for smitte til mennesker er svært lav, minner vi om noen prinsipper: 

- Det er alltid viktig å ha god hygiene ved rensing og håndtering av fuglevilt. Vask hendene før og etter, og om nødvendig underveis i jobben. Brukt eventuelt engangshansker under arbeidet. Ha rene redskaper og vask eller bytt disse hvis de blir forurenset underveis, sier Tronerud. 

Vi anbefaler at egg og kjøtt fra ville fugler uansett serveres helt gjennomstekt eller -kokt, det vil si varmebehandlet til minimum 70 grader, blant annet på grunn av risiko for salmonella. ​

Mer informasjon til jegere finnes på Mattilsynets sider. ​


- Annonse -
Familiemedlemskap
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.