Gåsejakta er i gang
Publisert 02.08.2018 12:46
Oppdatert 15.08.2018 10:52
Gåsejakta er i gang
10. august starter gåsejakten over mesteparten av landet. Dette er en svært spennende og krevende jakt. Bestanden av grågås er i sterk vekst, og derfor utgjør de en betydelig ressurs for jegere.

​​​​​​Du kan jakte gås ved å gå på jakt (smygjakt i terrenget) eller sitte på jakt (posteringsjakt) ved trekksteder og beiteplasser. Smygjakt er langt mer krevende både taktisk og fysisk, enn å sitte på post. Jakt etter gås på hvileplassene bør unngås. Det bør heller ikke jaktes så nær hvileområdet at gjessene blir forstyrret av jakt i nærområdene. Erfaringer viser at denne form for jakt stresser gåsa og kan bidra til at gjessene forlater området. Godt vær for gåsejakt er lavt skydekke, vind og regn. Da flyr gjessene lavere, og de er lettere å få inn på lokkefuglene. Gjessene trives best i åpent landskap på kysten der de har oversikt.

Vær bevisst skyteavstander

Maksimalavstand for skyting med hagle etter gås er 25 meter. Den største årsaken til skadeskyting er skyting på for lange hold.

Kamuflasje er svært viktig da gjess ser veldig godt. Kamufler alt – klær, ansikt, hender, gevær og postplass.

Mange lokkefugl (10 – 20) er bra ved posteringsjakt, evt. også ved smygjakt. Lokkefugl settes med hodet mot vinden, i ca V-form på land, i ca U-form på vann. Alle lokkefugl settes innen haglehold, med de bakerste mot, eller noe til side for, posten.​

Lokkejakt på gås

Tor Ola Dehli driver Storfangst.no og er mannen bak lokkelydene i NJFF-appen, Appen kan lastes ned i App Store for iPhone og på Google Play for Android-telefoner.
Du kan se hvordan Tor Ola Dehli lokker gås med fløyte i dette klippet.
Her er også en artikkel han har skrevet med flere tips til gåsejakten! ​

Grågås er svært velsmakende. 

Trønderavisa og Levanger JFL har publisert fire kortfilmer om ulike tilberedninger av gås.

 ​Kort & godt: Gås spesial: Gås i vin (1:4)


Kort & godt: Gås spesial: Pytt i panne med gås og sopp (2:4)


Kort & godt: Gås spesial: ​Confit av gåselår (3:4)


Kort & godt: Gås spesial: Helstekt gås (4:4)


Del på Facebook Del på facebook
- Annonse -
Gjensidige2019
Herlet Tech
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.