Gjedda er en ypperlig matfisk, men har bein som sitter løst i fiskekjøttet (Y-bein). Dette har gjort at den ofte benyttes til fiskefarse. Men det er ingen grunn til å glemme andre former for tilberedning som sprøstekt gjedde eller gratinert gjeddefilet i form.
I denne oppskriften har vi valgt en enkel salatmiks og en litt spicy dressing. Men her kan du selvsagt velge det tilbehøret du liker best. Både coleslaw, tartarsaus og remulade passer godt sammen med din favorittsalat.
Ingredienser4 porsjoner:
Gjeddekaker:
400 g gjeddefilet1 liten finhakket løk2 ss mykt smør1 dl hvetemel1.5 dl melk1 egg1 ts salt1 ts pepper0.5 ts muskat2 ss smør (til steking)
Dressing:
150 gr majones 1 dl rømme2 ss sitronsaft2 dl chilisaus6 skiver sylteagurk1 ts salt1 ts pepper
Tilbehør:
65 gr salatmiks4 store tomater1 rødløk
Mal fisk, løk og smør i en blender eller med en stavmikser. Det er viktig å ikke male for lenge, for da blir kakene seige, så det beste er å blande inn resten av ingrediensene for hånd i en stor bolle.
Bland inn melet vekselvis med melken. Rør inn egg og krydder.
Varm opp en stekepanne med smør på middelsvarme og brun smøret.
Dypp en skje i varmt vann og ta opp passe mengde fiskefarse. Dypp skjeen i varmt vann en gang til og form gjeddekakene til ønsket størrelse i hånden. Ved å dyppe skjeen i et glass varmt vann mellom hver kake så sitter ikke deigen igjen i skjeen.
Stek kakene i 2-3 minutter på hver side.
Ha majones, rømme, sitronsaft, chilisaus og sylteagurkskivene i en blender og kjør til du får en kremet dressing uten klumper.
Smak til med salt og pepper. Ønsker du en sterkere dressing kan du ha i mer chilisaus.
Del tomater og løk i skiver og legg det sammen med salatmiksen på bunnen av hamburgerbrødet. Legg gjeddekake og dressing på topp og avslutt med toppen av hamburgerbrødet.