Her er våre beste tips til bukkejakta
Publisert 07.08.2018 09.09
Oppdatert 07.08.2018 13.47
Her er våre beste tips til bukkejakta
10. august er startdatoen for bukkejakta. Når hormonene bruser i brunstige råbukker, er de litt lettere å komme på talefot med. Lær deg triksene i NJFFs nettbaserte lokkejaktskole.

​​​​Enten du har ​har ventet lenge på denne dagen eller brått fikk lyst til å dra på bukkejakt, kan du ta med deg gode tips ​​helt på tampen. NJFFs nettbaserte lokkejaktskole finner du her.

Er du ny jeger, tenker at jegerprøven vil være noe for deg eller ute etter tips før jakta? Ta en titt på NJFFs nye sider Ny jeger.

Test NJ​FF-ap​​​pen

​NJFF-appen (for Iphone og Android) har​​ fått veldig god respons både blant jegerne. De populære lokkelydene er gratis, og lydene kjøres i "loop-funksjon".

Vi vil også sa​mtidig slå et slag for stedslogg-funksjonen "Registreringer" (tidligere "Naturloggen"), som er tilgjengelig øverst i høyre hjørne på NJFF-appen og under "For jegeren"- og "For fiskeren"-fanen. Dette er et kart- og bildebasert verktøy som du kan bruke til å registrere både fangst, spor og hyppig brukte feiingssteder.

Siste l​iten-jakt?​​

Har du fortsatt ikke fått ordna deg med bukkejakt, begynner det nok å b​​renne et blått lys. Men det kan være verdt å ta en sjekk innom Inaturs nettsider, for å se om det er noe tilgjengelig der.

Bedre jakt på r​​​ådy​​r

I 2013 og 2014 var det rådyrjegernes tur i NJFFs "Bedre jakt-undersøkelser". Tidligere har storviltjegerne lært mye av hverandre gjennom statistikk fra fellingssituasjoner på elg, hjort og villrein.

Rapporten fra Bedre jakt på rådyr sier mye om hva som skal til for å lykkes i til dels krevende skuddsituasjoner mot små og raske dyr. Jaktformer​ som setter dyra i bevegelse (drivjakt med og uten hund) er en utfordring.

- Dyra kommer oftere i fart på post. En stor andel av hagleskytterne skyter da, mens rifle​​skytterne i større grad holder igjen. Jaktform, dyr i bevegelse og bruk av hagle henger sammen og gir høyere tall for bom og skadeskyting. Samtidig viser rapporten at hagla er dødelig nok brukt på riktig hold (10-20 m), sier NJFFs viltkonsulent Webjørn Svendsen.

​​Tips til bukkejakta

1. ​​​Skyt inn rifla. Rådyret er vårt minste hjortevilt og krever godt innskutte våpen.

2. Bli kjent med bukkene i området på forhånd. Let etter feiemerker (groper og små trær hvor deler av barken er borte og hvor bukkene avsetter lukt for å markere reviret), hekseringer (når bukken jager etter geita løper de ofte i ring på samme sted, gjerne i en åker eller rundt et lite tre). Skulle du få øye på en geit er det å håpe at denne er i brunst. Da er nemlig bukken rett i nærheten.

3. Beste jakttiden er gjerne grytidlig morgen og sent på kvelden. Det er da rådyrene er mest aktive.

4. Bestem deg dagen før hvor du skal gå. Ikke rot rundt på poststedet den dagen du skal ut og jakte. Det setter lukt i terrenget, lager lyd og skremmer bukken.

5. Smyg ut til posten uten å lage en lyd. Ta gjerne med en jernrive en uke i forveien og rydd unna raslende løv og kvist.

6. Å bruke lokk kan være svært effektivt de første par ukene av bukkejakta. Lær deg å bruke denne før du setter i gang. Det ligger flere filmer på Youtube som viser hvordan.

7. Tenk alltid vindretning. Postér slik at ikke vinden drar i samme retning som du forventer at bukken skal komme fra. Under slike forhold kan det være lurt å sitte med ryggen til en bergskrent, jorde eller hogstflate slik at du har kontroll bakover. Det aller beste er å sitte oppe i et jakttårn.

8. Sitt musestille på post! Rådyr ser bevegelser og hører uhyre godt. Bruk kamuflasje og dekk til lys hud. Bruk myggstift.
9. Er dere et jaktlag som har behov for å kommunisere, bruk lydløs SMS. Men vær varsom med mobillyset i skumringstimen.

10. Under smygjakt sniker du deg inn på bukkene. Dette er det omvendte av posteringsjakt hvor bukkene kommer til deg. Smygjakt krever at du på forhånd vet hvor bukkene pleier å være. Det er også en stor fordel at du er kjent i terrenget og vet hvor du kan  bevege deg lydløst.​


Del på Facebook Del på facebook
- Annonse -
Gjensidige2019
Herlet Tech
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.