Gurgler og flytelopper til sjøørret
Steinar Paulsen
Publisert 19.03.2020 08:27
Oppdatert 19.03.2020 12:38
Gurgler og flytelopper til sjøørret
Sjøørret tatt på flyteloppe. Foto: Steinar Paulsen.
Gurgler er en type fluer jeg har hatt mye moro med de siste årene. Jeg begynte å bruke dem i elva, men fant fort ut at de er like morsomme og effektive under rette forhold i sjøen også. Her har jeg bundet et par varianter som egner seg til litt forskjellige forhold.

​​​​Gurgler er en flytende flue som fiskes «gurglende» i vannfilmen. De er svært enkle å binde og det er bare fantasien som setter grenser for størrelser, farger og materialkombinasjoner. Basisen er en flue med et slags ryggskjold i foam-materiale. Ved å justere mengden foam, bestemmer du selv hvor høyt i vannet flua skal ligge. Jeg bruker ganske tynn foam så jeg kan bestemme flyteevnen ved å legge flere lag. Foamen kan klippes til i fronten så den enten lager en stor eller liten bølge foran når du fisker den raskt inn, eller du kan få den til å lage en V-stripe i overflatefilmen (mer om det i bindebeskrivelsen).

Mye nærkontakt

Det skal sies med en gang, at du nesten helt sikkert ikke får mer fisk med gurgler, men du får dobbelt så mye moro! Du vil oppleve mye mer kontakt med fisk i form av jaging og bomslag, og når fisken først tar er det fest! Jeg har opplevd mange ganger at jeg har fisket over en plass med vanlige fluer både lenge og vel uten respons, men når jeg så har satt på en gurgler, er det fullkontakt. Ofte bare med et eller to skikkelige attakk, men da fikk jeg i hvert fall bekreftet at det var fisk der!

Varier teknikken

Å fiske med gurgler er som alt annet fiske, variasjon er påkrevd! Å skifte fiskeplasser gjør vi stadig vekk, men er vi flinke nok til å variere metoder og teknikker? Jeg har blitt flinkere med åra, men må stadig minne meg selv på dette. Variasjonen består i hovedsak av ulike hastigheter og bevegelser i inntrekket. Til vanlig bruker jeg flyteline og vanlig fortom som ikke må være for lang. Jo større gurgler, desto kortere fortom. Her må du prøve deg fram i forhold til den flua du bruker og din egen kastestil. Store gurglere fanger mye luft og senker dermed farten. Har du for lang fortom blir det krøll på overrullinga. Start med en stanglendes fortom og klipp deg nedover. Under gurglerfiske med litt store fluer er det så mye som tiltrekker seg fiskens oppmerksomhet at en kort fortom ikke er tema i det hele tatt. Det viktigste er at du får løftet flua greit ut av vannet og at du ganske enkelt får plassert flua der du vil.

Striping og gurgling

En høytflytende gurgler vil stripe hvis du setter i gang inntrekket med lange raske bevegelser med en gang flua har landet. Dette er en opplagt triggeradferd som kan trekke opp fisk fra hvor som helst. Fisken kommer imidlertid ofte i stor fart og det er i slike tilfeller jeg synes jeg opplever flest bomslag Men det er veldig gøy! En flue som ligger litt lavere i vannfilmen får en mer gurglende gange (derav navnet). Hold godt øye med området rett bak flua, der dukker det fort opp en bølge rett før det smeller! Da gjelder det å være til stede. Spesielt i strømsatte områder er det gøy med gurgler. Når sjøen snur oppstår det mange steder så sterke strømmer at det blir som å fiske i elv. Legg flua på tvers av strømmen og la gjerne strømmen ta med seg lina et stykke før du starter inntrekket. Da får du en fin bue på lina og gurgleren skyter fart.

Flytestopp

Vanlige fluer synker når du stopper inntrekket. En gurgler vil enten bare bli liggende stille på overflaten, eller stige opp til overflaten hvis du har trukket den under filmen i inntrekket. Den effekten får du til med en polyleader f.eks. som trekker gurgleren akkurat under overflaten under inntrekket (kjent metode for bl.a. fiske etter harr og ørret i elv med Rackelhanen). Dette kan være en dødelig effektivt metode.

Nært og grunt med flytelopper

De små flyteloppene er spesielt godt egnet til å fiske over grunne strender og viker, og mellom steiner og småskjær nær land. Ser du fisk i aktivitet, så ta det litt med ro. Prøv å finne ut om fisken beveger seg i en spesiell retning eller om den har en fast runde, eller om den/de holder seg innenfor et avgrenset område. Nært og grunt fiske med flytlopper krever litt lenger fortom og litt mer finfiske enn det vanlige «klaskefiske med gurgler». Nå er du mer på ørretjakt, men ellers er det ganske likt – varier inntrekkene; lange og raske, lange og sakte, korte og kjappe, med og uten flytepauser – her er det opp til deg. Skitt fiske!​

Gurglere.JPG

Her er et knippe «puddinger». Den svarte i midten fikk jeg av Tore L. Rydgren som bruker denne mye i sjøen. 

Gurglers 2.JPG

Dette trenger du!

 • Krok: Bruk det du har, alt ettersom du skal binde en pudding eller liten flyteloppe. Det er selvsagt en fordel med rustfrie kroker til bruk i sjøen, men må du ikke har det for hånden, så kjør på med vanlig krok.​

 • Kropp: Alt kan brukes selvsagt. På de små loppene har jeg ofte brukt enten bare Bærulfsens CDC-Fluo-Pink (liker veldig godt den fargen) eller lignende. Prøv gjerne hanehackel bundet som «palmerkropp» på enda mindre varianter. For å stæsje flua opp litt, kan du f.eks. legge lag med holografisk tinsel som ribb. Du bestemmer.

 • Foam: Her er det flere typer å velge blant, både som kan kjøpes eller kanskje kan klippes av ting du har i heimen. Foam fra gamle fluebokser for eksempel? Jeg liker Thin Flyfoam 2 mm, fordi den kan legges i flere lag, er fast i strukturen og finnes i de fargevariantene jeg liker å bruke. ​

Bindebeskrivelse

Dette er ikke avansert fluebinding, og det er mange måter å binde slike fluer på. Fluene har ofte kortere levetid enn f.eks. tradisjonelle streamere, fordi foamen blir bitt i stykker av fisken. Derfor gjøre jeg dette meget pragmatisk og lettvint, som forresten generelt er min filosofi når det gjelder fluer. Mine krav til en flue er at de skal være raske, enkle og binde og så skal de fiske godt. Mer forlanger jeg ikke. ​

Gurgler «Pudding»​

 1. Streamerkrok (saltvann) str 4, 6, 8. Bind inn kropp og hale som du ville gjort på en vanlig flue. Her har jeg en marabouhale og en bunt flashtinsel som kropp.
  Gurgler 1.JPG

 2. Klipp til to strimler med foam, den nederste kan være såpass lang at den stikker litt ut over krokbøyen bak og litt foran krokøyet. Strimlen på toppen kan være litt kortere bak. Bind foamen ned i bakkant først. Gå fram over med bindetråden.
  Gurgler 2a.jpg

 3. Brett ned foamen og bind den ned som vist på bildet. Gå fram til krokøyet og legg eventuelt på litt dubbing for å legge en støttesurring for foambitene som reiser seg bak krokøyet. Denne biten blir da stående opp og lager en frontbølge foran flua når du trekker inn. Sjekk gangen på flua de første kastene, for hvis denne «flappen» blir for stor, kan flua fort spinne og henge seg opp i lufta. Bind av med halvstikk eller hva du vil, og flua er ferdig. Foambitene som nå står opp skal du klippe til etter behov. Jeg pleier å teste flua litt i vannet og eventuelt klippe meg nedover. Flua på bildet lager en liten sprutbølge når den blir dratt kjapt inn (strengt tatt på grensa til en slags popper, men hva gjør det?)

  NB! Foambitene som står opp klipper jeg gjerne ned når jeg ser hvordan flua går i vannet. I de tilfellene jeg vil ha en flue som ligger lavt i filmen klipper jeg de helt ned.
  gurgler 3a.jpg

Flyteloppe

Til disse fluene har jeg stort sett brukt krokstørelse 8, 10 og 12. 

 1. Her har jeg først lagt en kropp med tinsel og så bundet fast en cdc-fjær slik at den ytterste delen av fjæren danner en hale. 
  Flyteloppe 1a.jpg

 2. Fest en strimmel med foam bakerst på flua. Bind cdc-hackelet som palmerhackel forover og følge etter og imellom med bindetråden. Fest ved krokøyet og klipp av det du ikke trenger. 
  Flyteloppe 2a.jpg

 3. Bind ned foamen bak krokøyet og la det stå igjen en liten bit utover krokøyet. Denne biten blir da stående opp og lager en frontbølge foran flua når du trekker inn. Sjekk gangen på flua de første kastene, for hvis denne «flappen» blir for stor, kan flua fort spinne og henge seg opp i lufta. Du kan også velge og klippe den av og binde ned på vanlig måte. Da får du en flue som legger seg under og i overflatefilmen. Dette er også giftig i mange situasjoner. ​
  Flyteloppe 3a.jpg


Sø på flyteloppe 1.jpg

- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.