Er du klar for et ettersøk?
Publisert 07.08.2018 15:02
Oppdatert 22.09.2020 15:52
Er du klar for et ettersøk?
Her er hunden Aiko i aksjon. Foto: Kjell-Rune Gausvik
Under jakt på elg, hjort og rådyr, skal jaktlag og personer som jakter alene ha tilgang til godkjent ettersøkshund.

​​​​​​Krav om ettersøkshund 

Det er mye som må være i orden til jakta starter. Hver enkelt deltaker i et jaktlag og enhver jeger som jakter alene har et selvstendig ansvar for at man har tilgang til ettersøkshund.

Selv om du i jakta gjør alt for å avlive dyra på en sikker og effektiv måte, hender det før eller siden at du gjør en feilvurdering, eller rett og slett avleverer et dårlig skudd. Da er det viktig at du har klart for deg hvilke rutiner du plikter å følge. Dette for å sikre en human jaktutøvelse, bidra til et effektivt ettersøk og avlivning av skadde dyr. Det gir også jegeren en mulighet til å finne døde dyr som han ikke klarer å finne uten hjelp av hund. 

Slik skaffer du avtale om ettersøkshund

Hvis du ikke har en godkjent ettersøkshund selv, må du tegne en skriftlig avtale med en godkjent ettersøksekvipasje (hund og fører). Den du gjør avtale med må være på skadestedet innen fire timer.

Norsk Kennel Klub forestår registrering av godkjente ettersøkshunder i sitt Ettersøkshundregister. Her kan du søke deg frem til en ekvipasje i din region. Det finnes også såkalte ettersøksringer mange steder. Sjekk med din lokale jeger- og fiskerforening om det er noen i ditt område. 

For de som ikke har egen hund og ønsker å skrive en ettersøksavtale, så må både du som jeger/jaktlag og ettersøksjegeren signere på denne. Skjema for ettersøksavtale finner du her. NJFF ønsker at flest mulig jegere skal se verdien av å få egne hunder godkjent.

Pliktoppfyllende jegere

Jaktkonsulent Roar Lundby i NJFF mener jegerne stort sett er pliktoppfyllende og følger bestemmelsene om ettersøk. 

-Jeg opplever at de aller fleste jegere synes kravet om tilgang på godkjent ettersøkshund er fornuftig og rimelig. Intensjonen er selvsagt at man skal benytte en godkjent ettersøkshund for å spore opp dyr man har påskutt, hvis man selv ikke er i stand til å finne det aktuelle dyret på eller i nærheten av skuddplassen, sier Lundby.

Medlemsbladet Jakt & Fiske har oppsummert det du må vite om ettersøk. ​
- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
Bilforsikring
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.