Overrask på farsdagen med hjortestek
Publisert 09.11.2017 10:15
Oppdatert 07.11.2019 10:09
Overrask på farsdagen med hjortestek
Foto: Matprat
For mange er hjortekjøtt det ultimate kjøttet til festlige anledninger. Mørt og saftig med god viltsmak. Her serveres det med fløtegratinerte poteter stekt sopp og rørte tyttebær.

​​​​​​​Hjortestek med fløtegratinerte poteter​ 

Ingredienser til 6 porsjoner:

2 kg hjortestek
11⁄2 ts salt
6 stk einebær
8 stk hel pepper
2 stk gulrot
2 stk sjalottløk

Fløtegratinerte poteter:

12 stk potet
1 stk løk
3 stk hvitløk
1 ss smør
1⁄2 ts salt
1⁄4 ts pepper
4 dl fløte
1 dl ferdigrevet ost

Stekt sopp:

300 g aromasopp
300 g østerssopp
1 ss olivenolje
1 ss smør
1 ts salt
1 ts pepper
saften av 1 stk sitron
2 ss finhakket bladpersille

Slik gjør du:

Knus einerbær og pepper i en morter og bland inn salt. Gni inn hjortesteken med krydderblandingen og stikk inn et steketermometer mot kjernen av kjøttet.

Del gulrøtter og sjalottløk i to, legg grønnsakene i en ildfastform og legg steken på.  Hell vann i formen og sett den inn i stekeovnen på 125°C. Steketiden er ca. 2 timer, avhengig av stekens tykkelse. Når steketermometeret viser 60-65 er hjortesteken medium stekt, ved 70 °C  er den medium pluss. Steken er helt gjennomstekt på 76°C. Uansett stekegrad bør steken hvile i 15-20 minutter før du skjærer i den.

Skrell poteter og løk og skjær dem i skiver. Finhakk hvitløk Legg poteter, løk og hvitløk i en smurt, ildfast form. Ha på salt og pepper og hell fløte over. Sett potetene inn sammen med steken siste 45-60 minutter. Ta ut steken og skru opp temperaturen til 200 °C, legg på ost og stek potetene videre i ca. 15 minutter, til osten har smeltet og fått en fin gyllen farge.

Du kan også koke potetskivene i fløten før du setter disse i ovnen. Da trenger de mindre tid i ovnen og du kan lettere smake til blandingen før du setter den i ovnen.

Del sopp i passelig store biter, det er godt når soppbitene blir litt store. Stek sopp i en stor varm stekepanne med olje og smør. Krydre med salt og pepper når soppen har fått en fin gyllen farge. Dryss over med grovhakket bladpersille.

Server hjortestek med fløtegratinerte poteter, stekt sopp og rørte tyttebær.

Kilde: MatPrat

- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
Jakthundforsikring
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.