Hold hunden din i bånd!
Publisert 28.06.2018 10:19
Oppdatert 29.06.2018 08:44
Hold hunden din i bånd!
Fra 1. april til 20. august er det generell båndtvang her i landet. Det betyr at du skal holde hunden i bånd når du er på tur, enten det er i byen eller i skog og mark.

​​​Båndtvang for alle

Uansett hvor snill og lydig hunden er, så gjelder båndtvangen for alle. Hunder har medfødte instinkter som vi ikke må glemme. Båndtvangen er viktig for å ta vare på bufe, og for å verne sårbart vilt.

Akkurat nå er det mange bakkehekkende fugler som har reir på bakken. Fylkessekretær i NJFF Nordland, Rolf Arne Tønseth, forteller om en trist opplevelse han fikk høre om: -En mann var på tur og fikk se en rype med kyllinger. Han gledet seg over dette og tittet ivrig rundt for å se om han kunne oppdage noe mer vilt i området. Da kom det en løs hund som løp i full fart rett bort til rypas reirplass og snappet med seg to kyllinger. Mannen som var vitne til dette fikk sagt tydelig i fra til hundeeieren om hva han mente om dette. Dessverre var kyllingene allerede døde og rypa stod igjen med kun en kylling.

Det er veldig trist når slikt skjer. Løse hunder kan ta livet av nyfødte dyr og fugler. Derfor gjelder båndtvangen alle hunder, ikke bare jakthunder, og den gjelder både store og små hunder.

Dersom du ser en løs hund kan du fange den inn og levere den tilbake til eieren. Dersom eieren ikke er i nærheten eller ikke kan ta hånd om hunden på forsvarlig og lovlig måte skal den leveres til politiet. Man kan ilegges bot for brudd på båndtvangsreglene.

Lokale bestemmelser

Noen kommuner har egne områder hvor det er lov å slippe hunden hele året uavhengig av båndtvangsperioden. Enkelte fylker og kommuner har egne regler om båndtvang på bestemte områder utover denne tiden. Ta kontakt med kommunen dersom du lurer på om det er lokale bestemmelser der du er.

NJFF har her en oversikt over hvor det er tilrettelagt for hundetrening. ​

Utenom den generelle tiden for båndtvang, kan hunder gå løs, men kun dersom hunden er under kontroll.​

Les mer om hundeloven her.

Del på Facebook Del på facebook
- Annonse -
Gjensidige2019
Herlet Tech
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.