Høst - tid for gjedde
Emma Bäcker Håkonsen
Publisert 07.10.2019 12:31
Oppdatert 07.10.2019 13:27
Høst - tid for gjedde
Gjedda er en kul sportsfisk som både er vakker og full av kamp. Foto: Emma Bäcker Håkonsen.
Den friske luften, det klare lyset og de vakre fargene. Høsten er tiden på året som er fullspekket av eventyr for friluftsentusiasten.

​Det er noe spesielt med gjeddefiske på høsten. Med det kjølige vannet og vinteren rundt hjørnet våkner rovdyrene til liv og de har et mål – å spise seg feite til vinteren!

De aller fleste vann med gjedde blir som eldoradoer om høsten, men for å oppleve maksimalt av dette eventyret må du vite hvor og hvordan du skal fiske. Gjeddefisket om høsten skiller seg en del ut fra vårens og sommerens fiske.​

Mer aktiv gjedde

Med både mer oksygen i vannet og et klart mål om mest mulig mat beveger gjeddene seg mye mer om høsten. De patruljerer områder der byttefisken oppholder seg og går stort sett i alle vannlagene.

Om sommeren går gjerne gjedda ned mot bunnen og litt dypere for å finne nøytrale temperaturer. Om våren går gjedda meget grunt da den er i gytemodus og gjerne oppholder seg på gyteplassene selv etter lek. Nå om høsten er regelen ganske enkel: der det er småfisk, der er gjedda!

Normalt er dette på dyp mellom 1,5-6 meter, litt avhengig av hva slags vann du fisker i. Selv om du finner et dyp som virker lovende er det viktig at plassen har noe ved seg som gir småfisken grunn til å være her. Dypkanter, odder og sund er såkalte «Golden spots» for både småfisk og gjedde. Der tror småfisken at den kan gjemme seg. Det er som regel litt mer bevegelse i vannet, temperaturskiller og dette er ypperlige stasjoner for gjedda å vente på maten sin.

Om høsten er det også viktig å ha litt is i magen, til forskjell fra for eksempel isfiske der du gjerne beveger deg mye for å finne mer stedbunden fisk. Gjedda går som sagt og patruljerer, gjerne i store sirkler rundt slike plasser. Dersom du har funnet en lovende plass, gi den tid! Plutselig er gjeddene der. Skjer det ikke noe på en god stund er det bare å finne en bedre plass.

Har du et ekkolodd på båten din eller et portabelt lodd du kan kaste ut med stangen har du en soleklar fordel! Med et ekkolodd skal du se etter klare dybdeforskjeller og stimer etter byttefisk (dette viser seg gjerne som røde/oransje kladder på skjermen). Finner du stimer på loddet, er du langt på vei mot storgjedda.

Da gjedda er såpass aktiv som nå, trenger du ikke være redd for å fiske aktivt og hurtig. Da får gjedda mindre tid til å vurdere agnet ditt og reagerer mest i refleks, bedre å gå til angrep med en gang enn å gå glipp av et måltid.​ Når temperaturene ligger på ca 7-14 grader kan du fiske aktivt, men seinere på høsten når temperaturene synker kjapt kan det være lurt å roe ned tempoet litt.

To favorittmetoder

Du kan jakte på høstgjedda med mange teknikker og metoder. Dette er to metoder som er både morsomme og effektive på gjedda om høsten.

Jerkbait fiske

Jerkbait fiske er en utrolig spennende metode, som lar deg fiske midt i vannlagene. Klassiske jerkbait wobblere mangler den typiske skjeden som en normal wobbler har og har en stor og tydelig profil. Uten skjeden har wobbleren null eller svært lite bevegelse av seg selv, så disse må man lage bevegelse i. Når du kaster ut, så slår du stangen nedover i bestemte slag mens du sveiver inn slakklinen. Da får wobbleren en sterk «fra side til side» bevegelse, for så å stoppe opp å henge i vannet. Dette imiterer en skadet fisk og dette har gjedda vanskelig for å la være.

Husk å variere slagene, slik at det ikke blir monotont. Gjør slik: Slag, slag, slag – pause-slag-pause-slag, slag- pause-slag, slag, slag-pause. Altså varier antallet slag på kjappen mellom hver pause. Huggene kommer oftest midt i pausene og de kommer hardt!​​

For å få den beste bevegelsen på wobbleren er det lurt med en kortere stang som har en god del stivhet i seg, da trenger du ikke så mye kraft for å få til bevegelsene. Det finnes spesielle jerkbait stenger, både for haspelsneller og multiplikator.

Bruk alltid flettet snøre når du jerkbait fisker, en vanlig mono blir det for mye strekk i og bevegelsene blir ikke like bra. Bruk gjerne en tjukkere multifilament, ca 0,28-0,33mm. Dette fordi du fisker med ganske stive saker og tunge agn, samt når hugget kommer blir det mye direkte press på snøret.

Bild6.JPG

Jerkbaits er godteri for høstgjedda. På bildet ser du jerkbaitsen Buster Jerk (en meget lettfisket wobblere) og The Pig (en meget effektiv wobblere for stor gjedde). 

Jigger.

Vanlig og klassisk jiggfiske slår aldri feil på gjedda! Hvis gjedda holder seg på de litt dypere partiene og går på småfisk nede ved bunn er dette en super metode. 

Bruk jigger som er ca 10-15cm lange, sammen med et jigghode på ca 12-25 gram. På vanlig jiggfiske, selv etter stor gjedde, er det ikke noen vits å bruke noe større agn. Tanken er at jiggen skal, etter at den nådd bunn, hoppe opp og ned langs bunnen.

Denne teknikken er latterlig enkelt! Gjør slik: Høy stangen opp, ta et par sveivtak og la synke helt ned igjen (med stangen i samme posisjon). Dette gjør du helt inntil båten/land. Det er egentlig bare sveiv og stopp med stangen oppreist! Men det du må være nøye med er at du føler eller ser tydelig at jiggen treffer bunn, det er da snøret slakker av. Gjedda tar 99% av gangene når jiggen synker, dette kan føles brutalt hardt og noen ganger bare som om noe dytter borti agnet. Ha kontroll på snøret og ved minste lille unormalitet, gjør tilslag.

For vanlig jiggfiske klarer du deg fint med en vanlig haspelstang og snelle, som er rundt 8-9 fot og en kastevekt på ca 10-30 gram. Men det er en fordel om stangen har en litt ekstra følsom tupp, da registrerer du huggene kjappere. Bruk også her helst et flettet snøre, da føler du alt som skjer med jiggen din.

For å gi jiggen din det «lille ekstra», kan du putte inn en rasselkule i halen (da lager den mer lyd) og gjerne eksperimenter med ulike duftmiddel.​

Bild7.JPG

Jigger eller "shads" som de også kalles finner du lett i din utstyrsbutikk. Husk å variere mellom farger. 

På gjeddetur

​Når du skal fiske gjedde er det meget viktig at du har en bra fortom, slik at gjedda ikke biter av snøret ditt. Det finnes mengder av stålvaier i sportsfiskebutikker, men ikke gå for det helt billigste. Dette fordi de blir stygge etter kun en fisk, og da må du bytte fortom fordi den kan ødelegge gangen på agnet. Da er det mye bedre å legge noen ekstra kroner på en bedre fortom, som du kan fiske med under flere fisketurer.

Husk også å sjekke knutene etter hver fisketur, spesielt med flettet snøre da dette fort blir slitt. Se også til at krokene på de agnene du bruker alltid er skarpe og har de blitt sløve så bytter du dem ut eller bruker en krokskjerper.

Ha alltid med deg en håv og ikke prøv å lande gjedda med hendene hvis det er løse kroker rundt kjeften på den, det kan ende med mye vondt. Med en håv lander du den enkelt og trygt.

Skulle uhellet med en krok i hånden være ute, er det alltid lurt å ha med en avbitertang. Da slipper du reise inn til legevakten med en stor wobblere i hånden.

Så må du som alltid huske på:

  • Flytevest!
  • Mobiltelefon.
  • En kompis eller en voksen med på tur.
  • Godt med mat og drikke.
  • Varme klær.

Tekst og foto ble første gang publisert i NJFF Ung nr 2/2018. ​

- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
Jakthundforsikring
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.