Hudsår på elg vekker bekymring
Publisert 08.02.2016 19:09
Oppdatert 07.03.2016 16:13
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Sverige er bekymra etter et hundretalls rapporter fra elgjegere i Sør-Sverige om elg med store hudsår. Også i Norge ønsker veterinærmyndighetene tips dersom elgjegerne støter på noe liknende.
Elg med hudsår. Foto: Erik Ågren/ SVA.​​


SVA skal ha mottatt rundt 100 rapporter fra svenske jegere som har oppdaga syke elgokser under årets jakt. Det er sendt inn hudprøver fra 40 dyr og noen hele dyreskrotter til nærmere analyse, men foreløpig er veterinærmyndighetene svar skyldig. Flere av dyrene skal dessuten ha mista geviret idet de ble felt eller under slaktinga etterpå.

- Hudsårene er funnet hos elgokser i Göteland og Svealand (Sør-Sverige). Vi advarer jegerne mot å bruke kjøttet, da dyrene er i så dårlig forfatning at kjøttet ikke egner seg som menneskeføde. Så langt er det likevel ingenting som tyder på at sykdommen smitter fra elg til mennesker eller husdyr, opplyser SVA ifølge Aftenposten.


​Kan skyldes hjortelusflue​

Forskerne spør seg om sårene kan skyldes at dyrene har fått kraftig, kronisk kløe og skrubba seg slik at det oppstår sår. Da kan bakterier skape betennelse og få slike sår til å vokse. 

En av teoriene er at uvanlig mye hjortelusflue i Götaland og Svealand kan være en medvirkende årsak, melder SVAs nettsider. Det er også funnet hjort med tilsvarende skader, melder SVA.


Ligner ikke norske funn​

- Tilsvarende funn er så langt ikke gjort i Norge. På Østlandet observerte vi sist vinter en del elg med håravfall og områder med naken hud. På ei GPS-merka elgku i Sør-Varanger er det også registrert håravfall på ryggen, krysset og beina. De nakne hudområdene er dekt av tykke, tørre skorper.​ Men dette er noe helt anna enn det man nå ser i Sverige, sier fagansvarlig Knut Madslien ved Veterinærinstituttet til Aftenposten.

Veterinærinstituttet er bekymra over funnene og ønsker også at norske jegere har fokus på problemet. Madslien har derfor lagt ut en video på Veterinærinsituttets nettsider​ der han kommer med noen råd til elgjegerne.​


- Annonse -
Jakthundboka
Jakthundforsikring
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.