Husk båndtvang i sommer
Publisert 29.06.2020 10:10
Oppdatert 29.06.2020 10:25
Husk båndtvang i sommer
Fra 1. april til og med 20. august er det generell båndtvang her i landet. Det betyr at du skal holde hunden din i bånd når du er på tur, enten det er i byen eller i skog og mark.

​​​NJFF minner om båndtvangbestemmelsene, som gjelder alle, uansett hvor godt dresserte hunder de selv mener de har. Bestemmelsene gjelder alle typer hunder, det er det samme om det er jakthunder eller ikke, alle hunder har en større eller indre porsjon jaktlyst i seg, og alle skal derfor i henhold til hundeloven holdes i bånd i den tiden vi er inne i, sier Roar Lundby, jaktkonsulent i NJFF. 

Båndtvang for alle

I sommer er det flere som ferdes i naturen enn det vanligvis er, og det rapporteres om flere løse hunder enn vanlig. Hunder har medfødte instinkter og båndtvangen er viktig for å ta vare på bufe, og for å verne sårbart vilt.

Styremedlem i NJFF, Bjarte Erstad, er opptatt av å øke fokuset og kunnskapen om båndtvang. Til Tysnesbladet forteller han at glade hunder som springer løse, stresser viltet eller sauen, som da vil springe for livet. ​Da kan du oppleve en helt annen hund enn den du har i stua di, sier Bjarte til Tysnesbladet, og understreker at det alltid er hunden som taper, i tillegg til viltet eller husdyret. 

Dersom du ser en løs hund kan du fange den inn og levere den tilbake til eieren. Dersom eieren ikke er i nærheten eller ikke kan ta hånd om hunden på forsvarlig og lovlig måte skal den leveres til politiet. Man kan ilegges bot for brudd på båndtvangsreglene.

Lokale bestemmelser

Enkelte fylker og kommuner har egne regler om båndtvang på bestemte områder utover denne tiden. Ta kontakt med kommunen dersom du lurer på om det er lokale bestemmelser der du er. Utenom den generelle tiden for båndtvang, kan hunder gå løs, men kun dersom hunden er under kontroll.​

Les mer om hundeloven her.


- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
Jakthundforsikring
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.