Hva har du i jaktsekken, Anette?
Anette Dahl - @dahl.anette
Publisert 01.02.2019 15:33
Oppdatert 13.02.2019 18:08
Hva har du i jaktsekken, Anette?
Å pakke sekk er en kunst. Du skal ha alt du trenger, men allikevel så lite som mulig. Har du tenkt over hva du putter i sekken og hvorfor?

​A​nette Dahl er en erfaren jeger som har åpnet jaktsekken sin og fortalt hva hun har oppi. 

Regelen med å fordele vekten gjelder også i en jaktsekk, men innholdet kan variere. Årstid, lokalitet og vær påvirker åpenbart innholdet i sekken, da temperaturer, klima og nedbør varierer mye. Det er også forskjell på jaktformen. Noen dager skal man gå mye og bør pakke lett, mens andre dager er det postering som gjelder.

Noen ting kommer du ikke utenom. Du skal ALLTID ha med jaktkort, våpenkort og jegeravgiftskort. Har du med våpenkort er det likså greit å ha med våpen og ammunisjon også, men dette sier seg selv.

Førstehjelpssaker

Ha ALLTID med førstehjelpsaker! Når uhellet først er ute er det godt å ha en velutrustet førstehjelpspakke.  Det kan ofte føles som unødig bruk av plass og vekt, men ikke la deg lure av disse tankene. Legg det i en fast lomme på sekken slik at det alltid er med. Husk også førstehjelpsutstyr til hund om du jakter med hund.

Brødskiva er en klassiker

Niste er en god tradisjon i den norske jaktsekken, og bør også forbli det. Min erfaring er hvert fall at påfyll i ulike grader er viktig, da vi har krevende terreng og dagene kan bli lange. Det er viktig å holde hodet og kroppen i gang, og da er mat viktig. Det er også viktig å tenke på at vi bør ha med mat som gir energi, ikke stjeler energi. Brus og sjokolade er både godt og enkelt påfyll, men lite holdbart og tungt å bære. Nøtter og noen brødblinkser derimot, kan du komme langt med. Salt mat gjør deg tørst resten av dagen, så det kan være lurt å ligge unna.  

Varm drikke og bål

Heldigvis har vi mye friskt vann i naturen, så nødvendigheten med å bære vann kan du selv vurdere, men pass på å ha med vann dersom du ikke kjenner terrenget og vet om sikre vannkilder. I gnagerår skal du være litt forsiktig hvor du finner vann. Døde lemmen og andre gnagere kan ha smitten harepest. Ikke farlig, men kjedelig.

På kalde dager er en termos med varm drikke behagelig. Ha også med fyrstikker slik at du kan tenne deg et bål til å lage mat og varme deg. Jeg jukser gjerne litt og har med en tennbrikett, eller en liten pose med tørr never og skikkelig tyri.

jaktsekken_termos.JPG

En god kniv og tau til alt

En jeger bør også være forberedt på suksess, og derfor er utstyr tilknyttet dette nødvendig. Jeg sørger alltid for å ha både tau og kniv i sekken, slik at uttelling på jakta skal kunne håndteres riktig. I valg av kniv har jegeren ofte preferanser, også jeg. Jeg har med meg en kniv som ikke har for langt blad, da jeg liker å holde pekefingeren langs med bladet og på den måten ha kontroll på hvor jeg skjærer ved vomming. Da slipper jeg stort sett også kuttskader på meg selv. Det er lettere å kontrollere en kniv inne i et dyr når jeg kjenner hele bladet, og unngår også skader i viltet som ikke er nødvendig. 

Tau til alt

Tauet jeg har med meg er et «løkketau». Jeg har også sett det bli brukt i barnehager og kalles for «tur-tau». Ungene har hver sin løkke å holde i, slik at ingen forsvinner. Jeg bruker disse løkkene til å lage låser på tauet, samtidig som jeg slipper knuter. Dette tauet kan jeg bruke til å dra ut vilt med, binde opp bein ved vomming, som hundebånd eller andre ting. Et solid tau holder lenge og kan derfor være en del av sekken i årevis.

Det er også nyttig å ha med en noe du kan strimle opp å bruke til merking av skuddsted, blodspor, hår osv. hvis uhellet skulle være ute og det blir nødvendig med et ettersøk.

Ull funker alltid

Å holde seg tørr og varm er med på å skape gode naturopplevelser i seg selv. Sitter du og fryser blir ikke stemningen like god, og derfor er ull alltid gull. Jeg har med ull-lue og en ullgenser jeg kan tre på meg som innerste lag når jeg er på plass dersom jeg blir svett på vei til post, eller kan ta på meg i pausen hvis jeg er i bevegelse hele jaktdagen. Skal jeg sitte på post er også fjellduken verdt å lage plass til i sekken, da den isolerer godt, er slitesterk og kan hjelpe med å holde varmen i vind og vær. Et sitteunderlag er også viktig for å holde varmen, mitt har jeg laget av beverskinn.

Batterier, kart og kompass

Teknologien har blitt en del av jakt og friluftsliv. GPS har blitt vanlig på jakt, med eller uten hund. GPSen med et sett ekstra batterier er stort sett alt du trenger, likevel er det gamle gode kartet fornuftig innhold i jaktsekken dersom du jakter i ukjent terreng. Teknologi kan være en god venn, men så fort det bestemmer seg for å ikke fungere kommer vi ofte til kort. Det er viktig å være forberedt på dårlig vær og sikt, og går du tom for strøm på GPSèn da er kart og kompass gode hjelpemidler.

Og når vi først er inne på digitale duppedingser. Ta med telefon. Skjer det noe, er det veldig greit å kunne ringe, forutsatt at det er dekning. 

Det er mye annet rart du kan putte i sekken. Det er viktig å finne balansen mellom hva man mener man trenger og hvor mye man er villig til å bære.

Skitt jakt!

Hilsen Anette​

PS! Et siste lite tips. Legg igjen bilnøklene ved bilen. Mister du de på jakt, finner du de aldri igjen. 

Tekst og foto ble første gang publisert i NJFF Ung nr 2/2018.​

Følg Anette​ og NJFF​​ på Instagram

- Annonse -
Familiemedlemskap
Gjensidige jakthund gul
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.