Hva med pinnekjøtt av reinsdyr?
MatPrat
Publisert 06.12.2017 15:49
Oppdatert 07.12.2018 08:38
Hva med pinnekjøtt av reinsdyr?
Alle bilder: MatPrat
Denne julen bør du servere pinnekjøtt av reinsdyr. Saltet og tørket på klassisk vis. Pinnekjøttet dampes og serveres med det tradisjonelle tilbehøret - kålrot, sjy og poteter.

​​​Porsjoner: 5

Ingredienser: 

2 kg pinnekjøtt av reinsdyr
Rotmos:
114 kg kålrot
2 stk gulrot
1 stk potet
1 dl kremfløte
3 ss smør
ca. 2 ts salt

Slik gjør du:

1. Vann ut pinnekjøttet i rikelig med vann i ca. 30 timer i romtemperatur.

Når pinnekjøttet vannes ut får det tilbake sin naturlige væskebalanse og saltmengden reduseres. Utvanningstiden varierer litt etter hvor mye kjøttet er tørket, tykkelsen på kjøttstykkene og temperaturen på vannet. Lunket vann gir raskere utvanning.

2. Legg en metallrist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele.  Fyll på vann til det står i høyde med risten. Legg pinnekjøttet over og kok opp til det begynner å dampe. Damp pinnekjøttet på svak varme i ca. 3 timer. Pass på så det ikke koker tørt. Fyll eventuelt på med mer vann.

3. Skrell kålrot, gulrot og potet. Del grønnsakene i grove biter og kok dem møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet og mos grønnsakene. 

4. Ha i smør og fløte. Smak til med salt og pepper, og eventuelt litt revet muskat.

Pinnekjøttet av reinsdyr kan på lik linje med vanlig pinnekjøtt brunes lett i stekeovnen. Legg pinnekjøttet på rist over langpanne. Sett det høyt i ovnen på sterk varme eller under grillen i ca. 5 minutt. Følg godt med.

Server reinsdyrpinnekjøttet med kålrotstappe, stekte eller kokte poteter og pinnekjøttsjy. 

STEKTE POTETER

Kok potetene møre, hell av vannet og damp potetene tørre. Tilsett smør og litt persille, stek dem til de får en fin stekeskorpe.

Prøv en ny vri​

Hva med å prøve en festlig sharingmeny med pinnekjøtt av reinsdyr og mye godt tilbehør?

Pinnekjott-av-rein-med-tilbehor-alternativ-1-MP-74070.jpg
Bilde: MatPrat

Porsjoner: 6


Bakte beter

Ingredienser:

1 stk gulbete
1 stk rødbete
1 stk polkabete
2 kvister frisk rosmarin
2 ss olivenolje
1 ts salt
12 ts kvernet pepper

Slik gjør du:

1. Vask betene skikkelig godt i kaldt vann, Del dem i grove biter. Pass på at du holder dem adskilt, sånn at ikke fargen fra rødbetene går over på de andre.

2. Ha betene på et stekebrett med bakepapir. Dryss over rosmarin, olivenolje, salt og pepper. Stek i ovnen på 220 °C i ca. 30 minutter til betene har blitt møre.​

Fennikel- og eplesalat

Ingredienser:

1 stk fennikel
2 stk eple
saft av 1 stk sitron
2 ss finhakket frisk kruspersille
14 ts pepper

Slik gjør du:

1. Bruk en ostehøvel og snitt fennikel i tynne strimler.

2. Fjern kjernehuset og skjær resten av eplet i små terninger.

3. Bland eple og fennikel og press over sitronsaft.  Smak til med pepper, og dryss finhakket persille over før servering.

Annapoteter

Ingredienser:

8 stk potet , gjerne kokefaste
2 ts salt
12 ts kvernet pepper
100 g smør

Slik gjør du: 

1. Skrell potetene og legg dem i kaldt vann. Bruk en skarp kniv eller mandolin og Skjær potetene i tynne skiver.

2. Smelt smør og hell halvparten over de skivende potetene for å unngå at de blir brune. Dryss over salt og pepper og bland godt.

3. Finn en passende form og stable potetene tett sammen.

4. Pense smør over potetene og stek dem i ovnen på 180 °C i ca. 35 minutter til de er møre. Bruk gjerne en liten kniv for å sjekke om de er ferdig stekt.

Dryss over rosmarin, timian eller salvie for litt ekstra smak.

Rørte tyttebær

Ingredienser:

200 g tyttebær
100 g sukker , (gjerne demerara)

Slik gjør du:

1. Bland bær og sukker i en bolle og visp eller rør godt sammen. 

2. Rør til en del av bærene er knust, men la gjerne noen være hele. 

Dette kan også gjøres i hurtigmikser, men da må det gå fort, så det ikke blir for "glatt".


 



Del på Facebook Del på facebook
- Annonse -
Herlet Tech
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.