Hver 5. mann over 15 år er jeger
Publisert 08.04.2021 11:45
Oppdatert 08.04.2021 13:39
Hver 5. mann over 15 år er jeger
Statistisk sentralbyrå gir årlig ut nøkkeltall rundt jakt og jegere. Vi har gravd litt i de ferskeste tallene.

​​​Av norske menn over 15 år er hver femte oppført i Jegerregisteret. Blant norske kvinner over 15 år er tilsvarende andel knapt 4 prosent. ​ I alt var nesten 79 000 norske kvinner og 442 000 norske menn oppført i Jegerregisteret ved utgangen av jaktåret 2020/2021.​ ​Da skal det tilføyes at ikke alle disse er å regne som aktive jegere. Det er nemlig slik at "en gang jeger - alltid jeger" gjelder i jegerregisteret. Er du en gang registrert står du der livet ut. I jaktåret 2020/2021 var det litt under 193 000 som betalte jegeravgift, og som dermed hadde lov til å gå på jakt. 

Her kan du sjekke hvor mange som jaktet i din kommune.​ 

Stadig flere kvinnelige jegere

Andelen kvinner øker litt hvert år. For 20 år siden var det knapt 29 500 registrerte kvinner, viser statistikken over registrerte jegere. Den gangen utgjorde de 8 prosent av de registrerte jegerne. I dag er det ​altså registrert nesten 79 000 kvinnelige jegere, eller rundt 15 %.​ ​

- Dette er gledelige tall, sier Silje Klæbo, som arbeider med kvinnesatsingen i NJFF. Vi har gjennom flere år arbeidet målbevisst med å utvikle gode tilbud for kvinner i vår organisasjon. Hvert år arrangeres det flere hundre kvinneaktivteter over hele landet. Det arrangeres alt fra matkurs til fluebinding, og vi mener med rette vi kan si at det finnes noe for enhver smak! NJFF ønsker at kvinner over hele landet skal ha mulighet for å være med på aktivteter, uansett erfaring og bakgrunn.
​Du kan selv sjekke ut alle våre tilbud til kvinner i vår aktivitetskalender som du finner på denne siden

​Liten nedgang for antall som tok jegerprøven

Antall personer som avla jegerprøve i jaktåret 2020/2021, falt med 18 prosent sammenliknet med forrige jaktår. Dette er en følge av at flere jegerprøvekurs ble avlyst etter at pandemien rammet landet i fjor. 

- Vi synes dette er et akseptabelt tall i et unntaksår, sier Hans Petter Dalby, opplæringsansvarlig i NJFF. Mange av våre foreninger har gjort en stor innsats for å lose kandidater gjennom jegerprøveopplæringen i en tid da det sannelig ikke har vært lett å samle og kurse folk slik vi helst ønsker det skal være. 

Kvinner utgjorde 30 prosent av dem som tok jegerprøve.


- Annonse -
Familiemedlemskap
Gjensidige jakthund gul
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.