Isen har lagt seg på de aller fleste fiskevannene over hele landet, og det er tid for å nyte vinterens flotteste aktivitet, nemlig isfiske!
Interessen for isfiske etter predatorfisk som gjedde, abbor og ørret har økt kraftig de siste årene, og det med god grunn. Fiskemetoder som ismeite er både sosialt, spennende og ekstremt effektivt når det kommer til å selektere ut større individer av nevnte arter.
På vinterstid, og da særlig i temperaturer kaldere enn 4-5 minusgrader i kombinasjon med vind, møter fisken og fiskeren nye utfordringer når det kommer til forsvarlig håndtering og vellykkede gjenutsettinger. Kombinasjonen av kulde og vind gjør at fiskeslimet, og særlig øynene, fryser raskt. Å sette ut blind fisk er ikke forsvarlig, og det er derfor viktig å tenke gjennom hvordan man bør planlegge sitt isfiske og hva man bør ha av utstyr.
-Har man disse punktene klart i hodet, har gjort planleggingsjobben på forhånd og har det nødvendige utstyret på plass er det god sjans for at drømmefisken svømmer tilbake i godt hold og at man kan drive et forsvarlig fiske på isen, sier sportsfiskekonsulent i NJFF, Sondre H. Breian.
Ofte kommer man bort i stor fisk som ikke egner seg som mat. Det er kjent at store, fiskespisende individer av disse artene kan inneholde betydelige mengder tungmetaller og andre miljøgifter som kan være skadelig ved konsum. Det er derfor viktig å forholde seg til gjeldene kostholdsråd når man ønsker å spise fangsten. For de aktuelle artene, er det satt en landsdekkende advarsel knyttet til kvikksølvinnhold og konsum for stor gjedde, abbor over ca. 25 cm, ørret over én kilo eller røye over én kilo fra mattilsynet. Disse store individene er imidlertid viktige for bestandsregulering og økosystemet som helhet, og mange steder finnes det også maksmål man må forholde seg til.
Skitt fiske!
Foto: Sondre H. Breian
Foto: Raymond Svendsen
Foto: Raymond Svendsen