I dette faget er det ekstra viktig at elevene har fokus
Marita Lundsrud Berg
Publisert 18.10.2018 11:00
Oppdatert 18.10.2018 11:04
I dette faget er det ekstra viktig at elevene har fokus
POPULÆRT VALGFAG: Lærer Robert Knold har ansvaret for de 15 elevene i valgfaget jegerprøve. Dette er det femte året at Rakkestad ungdomsskole tilbyr det populære valgfaget. Foto: Marita Lundsrud Berg
Valgfaget "jegerprøve" er et av skolens aller mest populære valgfag og kun et knippe elever kommer gjennom nåløyet hvert år.

​​– Det er et veldig populært fag som mange søker seg til, men vi har kun et begrenset antall på 15 hvert år og prioriterer de elevene som allerede har erfaring med jakt, forteller rektor ved Rakkestad ungdomsskole, Lars Fagerhøi.

Gode jakttradisjoner

Blant de heldige som kom gjennom nåløyet i år er Elise Sofie Strøm (14) og Niklas Svanskov (14). Begge kommer fra familier med lange jakttradisjoner. Tradisjoner de selv ønsker å føre videre.

– Hele mamma sin side jakter, og det gjør også mamma og pappa. Jeg har med andre ord litt å slektes fra, og har selv vært med på jakt fra jeg var liten, forteller Svanskov, som i år jakter elg for Tiuråsen jaktlag.

Også Elise Sofie er for tiden opptatt med elgjakt. Hun jakter i Aremark sammen med sin far.

– Det er moro å være med pappa på jakt, men jeg gleder meg til jeg selv kan sitte på post med gevær. Det er ennå noen år til. Man må ha fylt 16 år for å skyte storvilt, mens man kan skyte småvilt sammen med en voksen dersom man har gjennomført jegerprøven fra man er 14 år, forteller Strøm.​

Jegerprøven er målet

I valgfaget "jegerprøve" er det naturligvis jegerprøven som er det store målet. Den skal Elise Sofie, Niklas og resten av gjengen ta neste vår med skogbrukssjef i Rakkestad kommune, Knut Østby, som sensor.

– Blir det vanskelig?

– Selv om vi har god erfaring med jakt, så vil det nok bli ganske vanskelig. Det er mye teori og vi må blant annet klare å skille mellom de ulike dyreartene, og det er ikke alltid like lett, sier Svanskov.

I løpet av året lærer de 15 jegerprøve-elevene blant annet om skytesektorer, beregning av avstander, kart og kompass og hvordan de setter opp og bruker ulike dyrefeller. Tidligere i høst dro de også på en felles tur til Flå, hvor de tilbrakte to dager ute i friluft.

– Det var veldig hyggelig å dra på overnattingstur. Vi dro til Flå hvor vi blant annet satte opp lavvo og gikk turer i skogen, vi besøkte også bjørneparken, forteller Svanskov.​

Godt samarbeid

Det er Robert Knold som er hovedlærer for jegerprøve-faget. Siden valgfaget blant annet omhandler behandling av våpen har han måttet bli kurset av Norges Jeger og Fiskerforbund Østfold (NJFF Østfold) for å bli godkjent kursleder. Ifølge Knold og rektor Fagerhøi er faget et viktig tilskudd til ungdomsskolen i en bygd der jakttradisjonen står sterkt. Ifølge Fagerhøi er grunnprinsippet med valgfagene at de skal være lokalt tilpasset og forankret i lokale tradisjoner.

– At vi har truffet godt med valgfagene vi tilbyr ser vi på etterspørselen. Vi er også heldige og har et tett samarbeid med NJFF både når det kommer til valgfagene jegerprøve og friluftsliv, forteller han.

Fagkonsulent og friluftsrådgiver i NJFF, Anniken Bøckmann, skryter av det gode samarbeidet med skolen.

– To ganger i året drar vi sammen med skolens elever til Trømborgfjella hvor vi ser orreleik om våren og vi fisker, padler kano og ikke minst båler. På våre turer er det fokus på å kose seg ute, og som en bonus så lærer elevene forhåpentligvis litt på kjøpet. Kanskje uten at de selv merker det, sier hun.​​


Saken er gjengitt med tillatelse fra Rakkestad Avis


Del på Facebook Del på facebook
- Annonse -
Jakthundboka
Gjensidige2019
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.