Innspurt for laksesperra i Driva
Publisert 23.01.2017 18:06
Oppdatert 23.01.2017 18:21
Verdens største laksesperre er i ferd med å reise seg i Driva, i kampen for å få bukt med gyro-smitten i elva. Allerede i mai skal den nye sperra etter planen settes i drift, med mål om friskmelding innen 2030.
Innspurt for laksesperra i Driva
Ill: Grytnes Entreprenør.

​​I Snøvasmelan i Sunndal er et byggverk i betong i ferd med å reise seg. Det er verdens største fiskesperre: Fundamentet strekker seg fra elvebredd til elvebredd, delvis under vann, delvis over, hundre meter langt, tjue meter bredt. Og nå er også sjølve sperra i ferd med å reise seg over fundamentet.

​– Dette er et stort oppdrag for oss - et viktig oppdrag. Verdien på kontrakten da den ble signert, var 43 millioner kroner eks moms, og dermed blant de største enkeltkontraktene i Grytnes-konsernets historie. Det meste av mannskap og leverandører er lokale, så dette er bra for oss og mange andre, sier daglig leder Tine Grytnes Laskerud ved den lokale entreprenøren Grytes Entreprenør til Driva.no.

C-moment i betong​​

10. januar i fjor var det byggestart. Betongsålen fra elvebredd til elvebredd var sjølve C-momentet, fordi arbeidet skulle skje vinters tid. Til alt hell spilte værgudene på lag, med lite nedbør og lav vannstand. 

Når Driva besøker anleggsområdet er folk fra både Bredesen AS, Sveen Mekaniske (Surnadal), Øksendal Bygdeservice og Elementpartner (Åndalsnes) i full sving. Digre betongelementer prefabrikert i Åndalsnes løftes opp med kran, senkes ned på riktig sted og monteres fast. Kynningsrud AS (Trondheim) kontrollerer at innfestinga av betongelementene oppfyller kravene. Det må til når konstruksjonen skal tåle en tusenårsflom – i overkant av tusen kubikkmeter vann i sekundet.

Vokter sjøørreten​​

– NVE har stilt strenge krav til konstruksjonen, sjøl om dette er et midlertidig tiltak, sier seniorrådgiver Trond Haukebø i Miljødirektoratet, som er byggherre for prosjektet.

Allerede i mai skal sperra være i funksjon. Konstruksjonen skal stoppe laksen, slik at det etter noen år ikke finnes laks oppstrøms sperra. Når verten er borte, vil også gyroen bli borte. Sjøørreten skal fanges inn i et eget hus på området, der hvert individ gentestes, merkes og sendes gjennom saltbad slik at man er sikker på at den ikke bærer parasitten. Deretter venter friheten over sperra – der ørreten får gyte på sine vanlige gyteområder. 

Tretten år i spenning​​

Det vil ta minst fem år før forskerne er trygge på at det ikke fins laks over sperra. Da skal elva behandles kjemisk, der rotenon per i dag er det som brukes. Motstanden mot behandlinga har vært sterk, men Miljødirektoratet står fast ved at elva må behandles. 

- Elva skal behandles kjemisk i to omganger, to år på rad. Det tredje året vil arbeidet med å kultivere elva igjen ta til, med utsetting av lakseunger fra genbanken med den opprinnelige Drivalaksen. Friskmeldingsprogrammet vil ta ytterligere fem år. Da er vi kommet til 2030. Tretten år - hvis alt går etter planen. Og det skal det gjøre, ifølge Haukebø.

– Dette er verdens største fiskesperre. Det vi har bygd tidligere, blir bare for småtteri å regne, avslutter Haukebø.​

- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.