Vis isvett
Anine Gutubakken Byles
Publisert 28.11.2017 13:52
Oppdatert 05.12.2017 14:34
Vis isvett
Alle bilder: Morten Martiniussen
Isen har begynt å legge seg, og mange gleder seg til isfiskesesongen. Ekspertenes oppfordring er klar - vær varsom og ta forhåndsregler før du beveger deg ut på isen.
​​​​Riktig utstyr, varsomhet og kunnskap er viktig før du begir deg ut på isfiske eller ønsker å ta beina fatt. 

- Tidlig i sesongen er det viktig at det er noen dager med minusgrader før du tester isen, påpeker Morten Martiniussen, sportsfiskeinstruktør i NJFF Østfold​.
isfiske-4.jpg 
isfiske-7.jpg

Han har akkurat dratt opp to abbor i Sarpsborg, og kan melde om gode forhold på isen.​ Det har begynt å snøre seg igjen i innlandsvann, og Martiniussen forteller at isen i Sarpsborg er mellom seks og ti centimeter tykk. 

- Her er det knallis. Jeg målte til 6.3 centimeter i stad, og dette er stålis som er beinhard, smiler han.

Viktig med kunnskap om isen​

Martiniussen har respekt for dem som ønsker å vente til det er 15 centimeter og som gjerne tar turen på isen etter nyttår. Det aller viktigste utstyret er noe å undersøke isen med. Isstaver  går gjennom  fem centimeter stålis med ett slag. Stavene kan være vanskelige å få tak i, men da kan for eksempel en øks gjøre samme nytten. Uansett må man sjekke isens tykkelse før man legger utpå.​

- Har man gode kunnskaper om å ferdes på isen og riktig utstyr, så er det mulig å gå på isen om den er jevnt over fem centimeter. Mitt tips er å gå ut fra brygger, da er isen mer sikker. Bruk ispigger, det er en billig livsforsikring, poengterer Martinussen, som selv har gått gjennom flere ganger.

isfiske-1.jpg

- Tre av gangene hadde jeg faktisk ikke kommet meg opp uten ispigger. Ta også med øks, bor og 25 meter med tau.  Er dere flere ute på isen, kan man bruke tau som livline. Det er vikitg å være forsiktig og å ha respekt for isen, påpeker han.

isfiske-6.jpg

isfiske-12.jpg

Knaking er ikke nødvendigvis farli​​​g​​

Om du hører litt knaking i isen, er det ikke nødvendigvis et faretegn.

- Det er forskjellige spenninger i isen som kan utløse knaking, det betyr ikke nødvendigvis at isen er usikker. Det er viktig å måle for å være sikker. Hvis man planlegger fisketur til helgen er mitt stalltips å følge med på værmeldingen. Da får du en indikasjon. Er det meldt minusgrader i dagene før, kan du belage deg på isfiske. Viktigst av alt - ta med ispigger, og har du flytedress i tillegg så er du berget, sier Martiniussen. 

isfiske-8.jpg

Flere typer is​​​

​​​Det finnes forskjellige typer is - blant annet stålis, snøblandet is og stavis. ​

10 cm is er trygg is, bortsett fra Stavis. ​Er isen gråhvit og porøs, må den være minst 20 cm tykk​​​.

Stålisen er sterkest, mens stavisen er svakest og meget skummel. 
Stavis forekommer på våren før isen forsvinner. Den kan være tykk, men likevel meget usikker.

Det er vanskelig å vurdere isforholdene, spesie​​lt når det er snø på isen og det blir vanskelig å lese isforholdene. Er man usikker, så gå sakte frem og bor mange hull. Da vil man også bli godt kjent på vannet. 

Unngå mørke flekker​​​​

Mørke flekker på isen bør man helst gå rundt. De kan være litt skumle, spesielt på grunne plasser hvor det er myrbunn. Der kan det oppstå myrgass, som gjøre at isen nesten aldri blir sikker å gå på. 

Ved siv kan isen til tider være litt usikker. Spesielt når sola har begynt å ta litt ekstra utover våren. Men her er det som regel meget grunt, så man blir stort sett bare bløt på bena. Ved inn- og utløp bør man alltid være meget forsiktig, og helst to til tre personer hvis man er på ukjent vann. Det å gå gjennom isen der det er strømmende vann, kan være livsfarlig.​

Du kan sjekke tykkelsen på isen på NVEs nettsider

Hva trenger du?

Øks/isstaver
​Med en øks eller isstaver kan du sjekke isens tykkelse. 

Bor
Når du skal isfiske er du nødt til å ha med et isbor for å borre hullene du skal fiske i. Boret kan også brukes til å sjekke hvor tykk isen er. ​

Flytedress​​/vest
Med flytedress eller redningsvest holder du deg flytende. Det gjør det også enklere å komme opp på isen.​

Ispigger
Ispigger er to «spikre» som er festet t​il hvert sitt håndtak som du har rundt halsen. Disse er festet med en tråd, som fungerer fint som et halskjede. Skulle du ramle gjennom isen, er de enkle å få tak i. Ispiggene bruker du til å klatre opp på isen igjen ved å ta en pigg i hver hånd og dra deg oppover. Beina fungerer også som et godt hjelpemiddel her.​

Tau
Tau er smart å ha med - spesielt om du tar turen alene. Fisker du sammen med andre kan alle sammen binde seg fast i det samme tauet. Da er det ikke så vanskelig å dra opp vedkommende om noen skulle være uheldig og ramle uti. 

Brodder
Med brodder​ unngår du å falle på isen. Piggene på broddene må værer kraftige og skarpe så de fester seg godt i isen. ​- Annonse -
Familiemedlemskap
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.