Jaktstart for småviltjegerne
Publisert 28.08.2020 13:29
Oppdatert 28.08.2020 13:36
Jaktstart for småviltjegerne
10. september er den store dagen for småviltjegerne, med jaktstart på blant annet rype- og skogsfugl. Totalt var det 78 330 jegere som var på småviltjakt sist jaktår. Det er en nedgang på 6,7% fra sist år.

Rypejakta omtales ofte som folkejakta i Norge. Intet annet vilt felles i så stort antall. Totalt ble 149 300 ryper felt i løpet av jaktåret 2019/2020. Det er en liten nedgang fra året før. Det fordeler seg på 104.300 liryper og 45 100 fjellryper. Det er et betydelig færre antall felte ryper enn for 20 år siden. Bak dette ligger det blant annet en endring i holdning om uttak blant rettighetshavere og rypejegere med innførsel av kvotebegrensinger per jeger og lokalt kanskje også svakere bestander. 

Utbyttet av orrfugl og storfugl gikk også ned i fjor sammenlignet med fjoråret. På landsbasis ble til sammen 6 700 storfugl og 13 940 orrfugl skutt. Det er en nedgang på henholdsvis 48,8 prosent og 30,1 prosent. 

Slik blir rypejakta

Rypehøsten ser lovende ut i år, men som vanlig er det store variasjoner. Les mer her. ​

Mye å jakte på

Småviltjakta omfatter mer enn rypejakta. På resten av småviltjakta er tilgangen ofte god for jegeren, prisen lav og sesongen lang. I "den frie jakta" på hav og fjord er jakta til og med gratis!

Etter rype er ringdue den småviltarten det skytes mest av, og sist jaktår ble det felt 32 420 ringduer. Det er en oppgang på 9,6 prosent fra året før. ​ Det ble også felt 15 300 grågjess og 9490 stokkender, samt 12 490 harer, 23 620 rev og mye annet jaktbart vilt. 

Ut i nytt terreng?

Skal du prøve deg i nytt terreng i år? Husk å ta forholdsregler når du ferdes i ukjent landskap: Hvert år er det redningsaksjoner etter jegere som har gått seg vill. NJFF vil derfor oppfordre alle jegere til å tenke sikkerhet:

  • Ha med et signalplagg i sekken. Dersom uhellet er ute, vil et signalplagg lette arbeidet for letemannskapene.
  • Lær deg å bruke GPS, kart og kompass. Dette er obligatorisk utstyr i jaktsekken. Sørg for at du kan bruke det riktig.
  • Last ned "Rett hjem-appen" til NJFF. Dette er et supplement til kart og kompass, men like fullt et nyttig hjelpemiddel som virker også der det ikke er telefondekning.

Rett hjem-appen kan lastes ned på App Store for iPhone og på Google Play for Android-telefoner.  ​​​​

Her kan du laste ned en plakat med NJFFs jaktvettregler.

Skitt ja​kt!​​​


- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
Bilforsikring
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.