Nå kan du jakte småvilt
Publisert 05.09.2019 14:25
Oppdatert 09.09.2019 09:11
Nå kan du jakte småvilt
10. september er den store dagen for småviltjegerne, med jaktstart på blant annet rype- og skogsfugl. Totalt var det 83 990 jegere som var på småviltjakt sist jaktår. Det er en liten oppgang fra sist år.

​​Rypejakta omtales ofte som folkejakta i Norge. Intet annet vilt felles i så stort antall. Totalt ble 181 900 ryper skutt i løpet av jaktåret 2018/2019, som er en liten oppgang fra året før.
Det fordeler seg på 124.000 liryper og 57 900 fjellryper.

Det er allikevel et betydelig færre antall felte ryper enn for 20 år siden. Bak dette ligger det blant annet en endring i holdning om uttak blant rettighetshavere og rypejegere med innførsel av kvotebegrensinger per jeger og lokalt kanskje også svakere bestander. 

Utbyttet av orrfugl og storfugl gikk også i fjor opp sammenlignet med fjoråret. På landsbasis ble til sammen 13 090 storfugl og 19 930 orrfugl skutt. Det er en oppgang på henholdsvis 34,1 prosent og 1,4 prosent.

Slik blir rypejakta

Det er stor variasjon i rypebestandene dette året. En kald periode i juni og en lav smågnagerbestand har ført til få kyllinger mange steder. Les mer om dette her. ​

Mye å jakte på

Småviltjakta omfatter mer enn rypejakta. På resten av småviltjakta er tilgangen ofte god for jegeren, prisen lav og sesongen lang. I "den frie jakta" på hav og fjord er jakta til og med gratis!

Etter rype er ringdue den småviltarten det skytes mest av, og sist jaktår ble det felt 29 580 ringduer. Det er en nedgang på 5 300 fra året før. ​ Det ble også felt 31 400 ender og gjess, samt 17 190 harer, 25 050 rev og mye annet jaktbart vilt. 

Ut i nytt terreng?

Skal du prøve deg i nytt terreng i år? Husk å ta forholdsregler når du ferdes i ukjent landskap: Hvert år er det redningsaksjoner etter jegere som har gått seg vill. NJFF vil derfor oppfordre alle jegere til å tenke sikkerhet:

  • Ha med et signalplagg i sekken. Dersom uhellet er ute, vil et signalplagg lette arbeidet for letemannskapene.
  • Lær deg å bruke GPS, kart og kompass. Dette er obligatorisk utstyr i jaktsekken. Sørg for at du kan å bruke det riktig.
  • Last ned "Rett hjem-appen" til NJFF. Dette er et supplement til kart og kompass, men like fullt et nyttig hjelpemiddel som virker også der det ikke er telefondekning.

Rett hjem-appen kan lastes ned på App Store for iPhone og på Google Play for Android-telefoner.  ​​​​

Her kan du laste ned en plakat med NJFFs jaktvettregler. Skitt ja​kt!​​​

- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
Jakthundforsikring
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.