Jegere hetses i sosiale medier
Espen Farstad
Publisert 08.02.2019 13:27
Oppdatert 08.02.2019 14:36
Jegere hetses i sosiale medier
I disse dager koker det i kommentarfeltene under bilder av felte gauper. Fortvilte jegere utsettes for grov hets og trusler og ber om råd for hvordan de skal håndtere den negative oppmerksomheten.

​​​​KOMMENTAR

Det er spesielt rovviltjegere som har publisert bilder på sine egne profiler i sosiale medier, som Facebook, Instagram og blogger som bombarderes av negative tilbakemeldinger.

kommentarer.jpg

Et utdrag kommentarer i tilknytning til et bilde av en jeger som poserer med en felt gaupe.​

Alles ansvar​

Vi vet at det finnes miljøer av jaktmotstandere som mobiliserer krefter og som oppfordrer hverandre til å oppsøke jegerne i sosiale medier.  Å få en slik aksjon rettet mot seg som person kan oppleves veldig intenst og ubehagelig. NJFF oppfordrer alle andre organisasjoner og grupper om å kollektivt ta avstand fra slike aksjoner som retter seg mot enkeltpersoner. Her har vi alle et ansvar å si ifra når vi ser overtramp, og i å ta menneskene som rammes i forsvar. Engasjementet må kanaliseres i de kanaler der det kan påvirke. Vi tror ikke noen vinner en diskusjon i kommentarfeltet, men her er det viktig at våre miljøer står sammen og verner de som havner i trådkorset til nettaksjonistene.​

Hva kan jegerne gjøre?

Vi oppfordrer alle som blir utsatt for trusler om å politianmelde forholdet. En ting er å ytre sin uenighet, men det er noe helt annet når dette tar form av hets og direkte trusler. Det er en helt uakseptabel oppførsel og kan ikke tolereres. En anmeldelse er et tydelig svar tilbake om at vedkommende har gått over en grense. 

Hvordan unngå negative reaksjoner?

Det letteste svaret er selvsagt å aldri publisere noe som helst, men det mener vi er helt feil. NJFF er opptatt av å vise det positive ved jakta. Vi som jegere og fiskere skal være stolte av de vi er og det vi gjør. Vi skal aldri gjemme bort det vi driver med. Vi skal være åpne og inkluderende, og det må vi klare å vise frem på en respektfull måte. Det handler like mye om motivet som avbildes og måten det fremstilles på. Det trenger ikke alltid sentrere seg rundt fallet. Det kan like gjerne være jegerne selv, det sosiale eller naturen. ​

Tenk, trykk, tal​​

Selv om innholdet ditt er publisert i lukkede nettfora eller private profiler, så er det aldri privat når det først er på nettet. Det er viktig å ha i tankene og så må den enkelte vurdere hva slags reaksjoner innholdet kan føre til. Det gjelder alt vi legger ut, ikke bare jakt- og fiskerelatert innhold.

Det betyr at bordet fanger og i dagens mediebilde så må vi dessverre være forberedt på motreaksjoner av denne typen.

Det er alltid lurt å tenke seg om to ganger før du trykker publiser. 

​ 

- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
Jakthundforsikring
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.