Kvinnelige jegere i The New York Times
Anine Gutubakken Byles
Publisert 29.03.2017 08:48
Oppdatert 05.04.2017 10:26
Den økte andelen av kvinnelige jegere i Norge gjør seg bemerket i utlandet. Det ga spalteplass i The New York Times.
Kvinnelige jegere i The New York Times
Fylkessekretær i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) Buskerud, Anne Mette Kirkemo.
Kvinnelige jegere i The New York Times
Informasjonssjef i NJFF, Espen Farstad.

​​​​​​​​​​The New York Times' journalist, Stephen Castle har vært med fylkessekretær i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) Buskerud, Anne Mette Kirkemo, informasjonssjef i NJFF, Espen Farstad, jegeren Line Lillebo Osfoss og Stine ​Hagtveldt Viddal ​som står bak bloggen, JegerStine, på jakt i Holmestrand. I artikkelen, som ble publisert 28. mars, forteller Castle at 12 prosent av norske jegere er kvinner i følge tall fra 2013,  og at dette er en økning på om lag 60 prosent over et tiår. Økningen skyldes at kvinnelige jegere har fått flere muligheter til å drive jakt og at de har blir tatt godt i mot. NJFF har også jobbet for å øke interessen for jakt blant kvinner, blant annet ved å arrangere aktiviter kun for kvinner.

Les mer om aktiviteter og tilbud på NJFF Jenter. 

- Nordmenn som vil jakte må ta jegerprøven, og omtrent èn av fire av dem som gjør det i dag er kvinner, forteller Farstad til The New York Times.

- Jeg tror de fleste kvinnelige jegere er opptatt av å bevise noe for dem selv, påpeker Kirkemo.​​

Økt inter​​​esse​​

Den økte jaktinteressen er ikke begrenset til Norge. I ifø​​lge FACE, European Federation of Associations for Jakt og konservering, e​r synet på jakt i endring. De forteller at antallet kvinnelige jegere i Europa har økt det siste tiåret , og at de engasjerer seg i bevaring og en bærekraftig jakt. Føderasjonen peker til andre tiltak på tvers av kontinentet, inkludert en "Lady Hunt" i Latvia i januar 2016.

Ole Kirkemo, redaktør for Jakt & Fiske, sier at det har vært en eksplosjon i antall kvinnelige jegere i de siste 20 årene.
- Vi ser en ny generasjon kvinner som er selvstendige og selvlærte, påpeker Kirkemo i den amerikanske avisen.

Mannsdominert​​​​​

- Jakt i Norge - som andre steder, tror jeg - er en svært mannsdominert tradisjon fra gamle dager. Det var mennene som gikk på jakt, og å få en fot innenfor dette samfunnet, spesielt hvis du ikke visste noe om det, eller hvis din far eller onkel ikke jaktet, kunne være vanskelig, forklarer Osfoss i artikkelen.

Les artikkelen i sin helhet her.

​Viktig melding - lytt på radioen​​​

NRK frokostradio har latt seg imponere og vil ha tema jenter på jakt mandag morgen  4. april.  Følg med og lytt.


Del på Facebook Del på facebook
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.