Kvinnesuksess i Råde
Publisert 08.03.2019 10:19
Oppdatert 08.03.2019 12:58
Kvinnesuksess i Råde
Foto: Siri Marlen Lindem
I Råde Jeger- og Fiskerforening i Østfold har antallet kvinnelige medlemmer økt med 50 % siden 2012. Vi tok en prat med Siri Marlen Lindem som har vært leder av kvinneutvalget i Råde siden 2013.

​​​​I 2013 hadde foreningen verken dameutvalg, eller noen aktiv kvinnekontakt. I sterk kontrast til 2018 hvor det ble arrangert tretti aktiviteter av damegruppa, som nå består av seks personer.

Aldri avlys arrangementer

-Hva er det viktigste for å få i gang aktivitet og skape et godt sosialt miljø for kvinner i lokalforeninga?

- Jeg ble valgt inn som kvinnekontakt for ett år, og begynte smått med å arrangere egne hagleskytinger for damer en gang i måneden. Første året var det kun jeg som stod for dette, og jeg gjennomførte uansett vær, vind og få deltagere, forteller Siri.

- Vi har aldri avlyst en eneste hagletrening pr dags dato, forteller hun.

Videre fortellere Siri at de i 2014 fikk vi opprettet ett dameutvalg på årsmøtet.

– Dette besto da av to jenter og en mann, vi var rett og slett ikke nok aktive damer i foreningen enda. I løpet av 2014 fikk vi med oss blant annet Siv Eriksen, som er blitt ett sentralt medlem i dameutvalget. Etter dette har damegruppa arrangert jaktturer, og diverse annet opplegg rundt skytetrening.

- Det ble flere personressurser å spille på, så nå kunne vi gjøre mer, forteller hun ivrig.

I dag består Dameutvalget av seks personer. Nå er vi så godt innarbeidet at vi rullerer på vakter og arrangementer. Vi har alt mellom 5-15 deltagere på hver aktivitet.

Prøv noe nytt

For å komme så langt som damegruppa i Råde JFF har gjort er man avhengig av ildsjeler, og tørre å prøve noe nytt.

- Jeg var selv helt fersk jeger og skytter da jeg startet i Råde JFF, men man må tørre å spørre om hjelp, og hjelpe andre. Gå utenfor komfortsonen din noen ganger. Jeg tror at ett godt miljø med lav terskel er veldig viktig, påpeker hun. 

Hun mener det er viktig å være ydmyk og fortelle andre at du har forståelse for hvordan det er å være ny

– Bistå med akkurat passe informasjon under skyting og jakt, og la damene gruble litt og komme med spørsmål, i stedet for å overøse med altfor mye informasjon på en gang. I tillegg er det viktig å skape rom for alle. Til tider har vi til og med passet på spedbarn mellom amming og skyting, for moren!

I løpet av året har Råde JFF en egen skytedag for dameutvalget. Der har de det hyggelig sammen.  - På utvalgsmøtene spiser vi alltid pizza og skravler en halvtime før møtet. Disse små sammenkomstene er viktig for å kunne samarbeide godt. Vi blir kjent med hverandre som privatpersoner, og ikke bare i foreningsarbeid. Dette er viktig for samarbeidet, påpeker Siri.

Kalenderen er full av aktiviteter

- Dette året har vi hagletrening hver måned, rifletrening annenhver måned, jegertrap-stevne for damer, vedlikeholds kurs av våpen to ganger i året, tema-dager fire ganger i året, Tore Brovold praktisk kurs to ganger i året, jakt på ender, villsvin, rådyr, rådyrbukk, duer og rev. Vi i dameutvalget er mest opptatt av jakt og skyting, og derfor er det aktiviteter knyttet opp mot dette vi har fokus på, forteller hun.

Lag aktiviteter rundt det du synes er gøy

Siri har mange gode tips, men vi lurer på hva som er hennes desidert beste tips for å få i gang aktivitet? Det er ikke et spørsmål hun trenger lang betenkningstid på.

- Du må være interessert og ha lyst til lykkes med aktivitetene, begynn med det DU syns er gøy selv. Etter hvert kommer det til flere som vil bidra, og som kanskje er interessert i en annen aktivitet enn deg. Da begynner ballen og rulle. I tillegg er mitt motto: ALDRI avlys, gjennomfør uansett, smiler hun. 

​Siris tips for deg/ dere som ønsker å starte med dameaktivteter i egen forening:

  • Få på plass et utvalg- flere personer gir muligheten for å dele på oppgavene.
  • Gjennomfør aktivitetene uansett.
  • Tørr å tenke og prøve noe nytt!
  • Spør om hjelp. Foreningen består av mange ressurspersoner, bruk dem.
  • Ha rom for alle- unge, gamle, erfarne og uerfarne.
  • Sett pris på utvalget og jobben de gjør.
  • Begynn med å arrangere det du som kvinnekontakt syns er gøy. ​


Del på Facebook Del på facebook
- Annonse -
Jakthundboka
NJFF livsforsikring
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.