Lag dine egne pølser
MatPrat
Publisert 23.11.2017 12:55
Oppdatert 29.11.2019 09:36
Det er kjempegøy å lage egne pølser, særlig når man er flere sammen. Ta med jaktlaget og lag ditt eget pølsemakeri. Reinsdyrpølser med et hint av konjakk er snaddermat.
Lag dine egne pølser
Reinsdyrpølse med konjakk. Foto: MatPrat

​​​​​​​Av denne grunnoppskriften kan du lage bratwurst i kveil, urøkt urtepølse eller hot chilipølse.​ Du kan bruke alt fra elgkjøtt til oksekjøtt. 

Tarmer får du kjøpt hos de fleste slaktere, og enkelte matvarebutikker selger de frosne.​ Noen butikker bestiller de også ved forespørsel.

Ingredienser:

Grunnoppskrift på pølser:
400 g kjøttdeig (14 % fett)
400 g medisterdeig (ca. 23 % fett)
1 kg medisterfarse (ca. 20 % fett)
2 ss salt


Krydder til bratwurst i kveil:
2 ts malt hvit pepper
1 ts revet muskatnøtt
1 ts malt ingefær

Krydder til urøkt urtepølse:
2 ss tørket salvie
2 ss tørket persille
2 ss ramsløk (på glass)
1 ss knust einebær
2 ts malt hvit pepper
2 ts muskatblomme

Hot chilipølse (footlong chili dog):
2 ss grove chiliflakes
3 ss paprikapulver
2 ss sriracha (asiatisk chilisaus)

Slik gjør du:

La pølsetarmene ligge i lunkent vann i 2 timer før du starter pølseproduksjonen. Trekk vann gjennom tarmene for å få ut eventuelt salt og fettklumper som skulle ligge der før de skal fylles med pølsefarse. Det gjør du ved å fylle litt lunkent vann i den ene enden på tarmen og trekker vannet gjennom hele lengden av tarmen. Da blir det dessuten enklere å tre tarmen på pølserøret senere.

 Hjemmelagde-polser-trinn-1-MP-01380.jpg

Ha kjøttdeig, medisterdeig og medisterfarse i en kjøkkenmaskin. Bland kjøttet med salt for bedre binding.

I stedet for ferdigkjøpt kjøttdeig, medisterdeig og medisterfarse kan du kverne kjøttet til pølsene selv. Bruk i så fall en kjøttkvern eller kjøkkenmaskin med kvern som tilleggsutstyr.

Av grunnoppskriften kan du lage bratwurt, urøkt urtepølse, hot chilipølse eller din egen pølsefavoritt. Bland inn krydderet i pølsefarsen. Form deretter litt deig til en prøvekake, og stek i en panne til den er gjennomstekt. Smak eventuelt til med mer krydder dersom du synes det er for lite smak.

Oppskriften på bratwurst og urøkt urtepølse gir ca. 18 pølser på 12-14 cm. Oppskriften på hot chilipølse gir ca. 6 pølser på 30-35 cm.

Hjemmelagde-polser-trinn-2-MP-01381.jpg 

Stappes pølsefarsen i tarm. Alternativt kan du fylle pølsefarsen i en pølsestapper og tre pølsetarmene på pølserøret.

Hvis du har en pølsestopper med sveiv kan det være fin å være to. Én som sveiver og én som passer på at pølsefarsen fylles jevnt i tarmen. Den skal ikke bli for hard, da sprekker pølsa lett, og ikke for løs, da pølsa ikke får fin spenst. ​​

Hjemmelagde-polser-trinn-4-MP-01395.jpg

Hjemmelagde-polser-trinn-5-MP-01396.jpg

Finn den lengden du ønsker på pølsene og tvinn annenhver pølse samme vei hver gang. Da går ikke tvinningene opp. Er farsen for hardt stappet i pølsetarmen kan de lett sprekke, og er de litt løse, så tvinn flere ganger for at pølsa skal bli litt strammere.

Hjemmelagde-polser-trinn-6-MP-01392.jpg

Dersom pølsene skal fryses er det en fordel å fryse dem rå. Trekk pølsene i 80 graders vann. Pølsene må ikke koke, for da sprekker de.

Man kan grille pølsene når de er rå. Da får de en fantastisk spenst, og smaker ekstra godt. Men pass på så de ikke får for sterk varme, da de lett kan sprekke og miste mye av den gode smaken. Kokte pølser kan også legges på grillen eller stekes i panne.​​

Alle bilder: MatPrat

Lag dine egne pølser

​Hjemmelagde akevittpølser med rosiner​

Ingredienser:

1 kg kjøttdeig
1 kg medisterdeig
1 kg medisterfarse
3 ss salt
3 ss rosiner
3 dl akevitt
3 ts pepper
2 ss karve
3 ss potetmel
65 g smal svinetarm 28/30 eller stor fåretarm 24/26 eller 26/28​

Slik gjør du:

Denne oppskriften gir 25 til 30 pølser.

Legg rosinene i akevitten over natten.

Bland kjøttdeig, medisterdeig og farse sammen med salt, krydder og potetmel.

Bland akevittmarinerte rosiner jevnt inn farsen.

Stapp deigen i smale svinetarm eller stor fåretarm. Snurres / tvinnes i 10 til 12. cm lange pølser og knyt endene med en litt hyssing eller med tarmen. 

Trekkes i vann ved 80 °C, kan også grilles. Nytes med sterk, grov sennep, øl og akevitt.​

Reinsdyrpølse med konjakk

Ingredienser:

800 g reinsdyrskav
200 g medisterdeig
2 ts salt
1 ts malt hvit pepper
12 dl vann
12 ts malt ingefær
2 ss rapsolje
2 ss kremfløte
2 ss konjakk
ca. 30 g svinetarm

Slik gjør du:

Denne oppskriften er for fire personer.

Mal reinsdyrskav to ganger gjennom kjøttkvernens fineste skive. 

Bland det malte kjøttet med medisterdeig. Tilsett salt og krydder og bland godt, slik at salt og krydder fordeler seg godt. Tilsett rapsolje, fløte og konjakk og bland til en smidig farse.

Fyll svinetarmene med farsen. Lag knuter på tarmen eller snurr rundt underveis.

Trekk pølsene i ca. 15 minutter før servering.

Server pølsene for eksempel med rødbeter, sennep, råstekte poteter og salat.​​​

Råd og tips

Røyki​​n​​g

For å røyke pølser er det letteste å bruke en ABU-røk eller lignende. Den får du kjøpt i sports- eller villmarksforretninger sammen med flis til røykinga. Legg pølsene ned i "kassa" med litt avstand mellom pølsene (ligger de inntil hverandre får du ikke røyk rundt hele pølsa), og følg bruksanvisningen fra produsenten. Normalt er 15-20 minutter nok til slike pølser, og de blir nesten kokt samtidig pga. den høye temperaturen under røykingen. Noen har også laget egne "kammer" med tilførsel av røyk gjennom et rør eller direkte under det som skal røykes.

Kjø​tt

Dersom du vil kverne svinekjøttet selv, sørg for at du har en blanding av magert og fett svinekjøtt. Du kan bruke vanlig kjøttkvern eller foodprocessor.

Alternativt kan du bruke kjøttdeig (storfekjøtt) sammen med svinekjøttet (medisterdeig) f.eks. halvparten av hver og man får en noe kraftigere og mer kompakt pølse. Du kan også lage pølser av lammekjøtt. En blanding av lammekjøtt og storfekjøtt kan gi mange muligheter.​

Kryd​der

Du kan godt bruke dine favorittkrydder for å sette din egen smak med f.eks. karve, urter, hvitløk og/ eller rosiner. Her er det bare å prøve seg frem.​

Tarmer/ pølseski​nn

Det finnes også andre tykkelser på tarmene. Jo tynnere de er (wienertarm = 20 mm) jo mer skjøre blir de og vanskeligere er de å jobbe med (sprekker).​

Spekk​/ fett

Det finnes ingen god erstatning for svinespekk. Fett fra lam eller storfe har en sterk smak, som de færreste liker. ​


- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
Jakthundforsikring
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.