Laksesesongen er i gang
Publisert 25.05.2020 10:06
Oppdatert 31.05.2021 13:40
Laksesesongen er i gang
I Norge har vi over 400 lakseelver - mange små, men også mange store med betydelige bestander. Nå er årets vakreste eventyr for laksefiskerne i elv endelig i gang.

​​​​1. juni regnes som den store starten for laksefisket i elvene. Etter en lang vinters tålmodig venting og forberedelser er dagen i dag en festdag som svært mange laksefiskere med stor lengsel har sett frem til.​​​​​​​​​​

Norge er kjent for den store laksen! Og tidlig i sesongen er det muligheter for å få en kjempeopplevelse. Ca 130 000 laks har bitt på kroken sommermånedene de siste årene. Det samme antallet vil det sannsynligvis bli i år. Omtrent 25 % av disse settes tilbake for å bevare verdifull fisk. Les mer om hvordan dette gjøres her. ​

Fra og med denne sesongen er det kommet nye fiskereguleringer for fiske etter laks, sjøørret og laks i elvene. Oversikten over åpne og lukkede elver finner du her. 

Redusert sjølaksefiske, men noe er utsatt

Samtidig med at det ble innført nye reguleringer for fiske i elv f.o.m. denne sesongen og de neste årene ble det innført nye reguleringer i sjøen også. Når lakseseongen nå starter har ikke disse sjøreguleringene noen reell betydning da det i praksis ikke er noen fredningsbestemmelser som er i effekt nå fra 1. juni og ut denne sesongen.

For sjølaksefiske med faststående redskap for de med rettigheter til det, så var det opprinnelig vedtatt at dette skulle strupes dramatisk inn, blant annet ved å totalforby krokgarn i hele Finnmark, samt mer eller mindre fjerne alt sjølaksefiske på Sørlandet. NJFF støttet dette, men etter at reguleringen ble vedtatt av Klima og Miljødepartementet gikk Stortinget inn og overprøvde alle faglige råd om en slik streng regulering.
Det gjør at det fortsatt vil settes krokgarn i sjøen i Finnmark i 2021, med unntak av det totale fiskeforbudet som er innført for å ivareta Tanalaksen. Det vil også være noe fiske på Sørlandet. En får i praksis ikke gjort noe med dette for denne sesongen, men håpe at en for neste sesong igjen får på plass de reguleringene laksen fortjener. -Uansett er det tross disse uheldige innblandingene fra Stortinget en gledens tid for alle de som nå og utover er ved elvene våre og håper på den store fiskelykken i de vassdragene som har gode bestander, sier Bjarte Erstad, leder i NJFFs sportsfiskerutvalg.​

Ledig laksefiske​

Mye av laksefisket ligger på inatur.no. Her ligger mye av det fisket NJFFs lokalforeninger selger fiskekort på, men også mange av de øvrige elvene/valdene ligger her. Det vil trolig bli en del avbestillinger ​på grunn av koronarestriksjoner på innreise, så det kan fort være ledig i elver som ellers er vanskelig tilgjengelig. 

2020-sesongen den beste på fem år

Fjorårets sportsfiske etter laks i norske elver var det beste siden sesongen 2015. Det var gode fiskeforhold i store deler av landet gjennom hele sommeren. I tillegg var det en økning​ i antall norske fiskere, og en nedgang i utenlandske på grunn av reiserestriksjoner.

Her er elvene med størst fangst: ​​

  1. Namsenvassdraget
  2. Altavassdraget
  3. Orkla​
  4. Gaulavassdraget
  5. Tana (m/bielver norsk del)
  6. Målselvvassdraget​
  7. Numedalslågen
  8. Bjerkreimselva
  9. Mandalselva
  10. Stjørdalsvassdraget

Kilde: Norske Lakseelver

Meld fra om syk fisk

Dersom du observerer syk eller død fisk, skal du logge deg inn på Veterinærinstituttets side for registrering av syk villfisk.​ ​Sportsfiskerne kan bidra med tidlig og verdifull​ informasjon.

Skitt fiske! 


- Annonse -
Familiemedlemskap
Gjensidige jakthund gul
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.