Laksesykdommen er fortsatt uløst
Publisert 31.07.2019 13:23
Oppdatert 07.08.2019 15:19
Laksesykdommen er fortsatt uløst
Foto: Bjarne Granli
Etter to måneder med omfattende undersøkelser er fortsatt ikke årsaken til den mystiske laksedøden i Enningdalselva løst.

​​​​​​I slutten av mai fikk Mattilsynet og Veterinærinstituttet meldinger om syk og død villaks i Enningdalselva i Østfold. Fisken hadde tydelige sår på og ved finnene og blødninger under buken. Lignende sykdomstegn i andre elver ble i ettertid observert. Det er foreløpig ingen mistanke om listeførte sykdommer eller andre vanlige smittsomme laksesykdommer.

Tørre elver

- I Enningdalselva er vannstanden nå lav, slik at det går lite fisk opp i elven. Det kan være årsaken til at vi ikke har fått inn flere syke eller døde fisk derfra. I Sandvikselven i Akershus fikk vi inn én ny fisk 17. juli. Den undersøker vi nå, sier Brit Tørud, fiskehelseansvarlig ved Veterinærinstituttet. 

Det arbeides videre med undersøkelsene, og nye metoder for å finne kilden til sykdommen blir vurdert. -Vi vurderer å ta ut frisk fisk av elva for å sjekke ulike organer, sier Tørud til Budstikka.

Meld fra ved obervasjoner

Væterinærinstituttet ønsker fortsatt at folk tar kontakt og sender bilder dersom man ser syk eller død villaks. Vær også nøye med hygienen og desinfiser utstyr dersom du fisker i elver som syk fisk er observert i. Kontaktinformasjon til Mattilsynet finner du her.

- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.