Mellomskarv gjør store innhogg i Lågen
Publisert 08.02.2016 19:06
Oppdatert 14.09.2016 13:22
Mellomskarven er i ferd med å innta innlandsvassdragene østafjells. NINA-forsker Morten Kraabøl frykter underarten har skylda for sammenbruddet i harrbestanden i Lågen. Opptil 350 mellomskarv holder til ovafor demningen på Hunderfossen.

​​​

Foto: Carlos Delgado​

​– Harrfisket er selve folkefisket i Lågen, men det har vært en jevn nedgang i harrfangstene siden 2000, omtrent da skarven begynte å innta Gudbrandsdalen. I år har harrfisket kollapset fullstendig, sier seniorforsker Morten Kraabøl til Gudbrandsdølen Dagningen.

Jon Opheim i Norsk Ornitologisk Forening forteller at bestanden har økt kraftig de siste sju-åtte årene. Det etablerte seg en koloni ved Øra naturreservat i Fredrikstad i 1997, der det nå hekker omtrent 700 par. Flere ringmerka fugler derfra er funnet igjen i Lågen, der det er observert opptil 500 fugler. Opheim legger til at det er observert skarv så langt nord som Dovre.


​Harren truet​​​

– Jeg er redd for at harrfisket i en elvestrekning på 200 kilometer går nedenom eller blir sterkt forringet på grunn av skarveinvasjonen, sier Kraabøl.

– Vi vet fra andre skandinaviske land at skarven har ført til nedgang i store bestander av laks og ørret, for eksempel. Danske forskere forteller om mellomskarv som har tatt gjedde på tre-fire kilo. Fiskere i Lågen forteller at de har fått fisk med ett stort bitemerke i ryggen, som passer med nebbet til skarven. Sammenlignet med en vanlig miljøhendelse, som et forurensningsutslipp for eksempel, er skarveinvasjonen av et mye større omfang, advarer Kraabøl.


Bekymret for fisket i Lågen​

Ifølge zoolog Einar Strømnes ved Naturhistorisk museum i Oslo spiser en voksen mellomskarv omtrent 0,8 kilo fisk i døgnet, slik at de 500 skarvene ved Lågen eter 40.000 kilo fisk i løpet av drøyt tre måneder. 40 tonn fisk er mer enn all laksen som ble fisket i Gaula, Orkla og Stjørdalselva til sammen i 2014.

– Dersom mellomskarven spiser så mye fisk, så er det veldig bekymringsfullt. Dersom det stemmer at skarven spiser 40 tonn fisk i Lågen, så tar den helt klart mer fisk enn de tobeinte. Vi har ligget på omtrent 3.000 solgte fiskekort de siste årene, men det er uråd å si hvor mange fiskedøgn det blir til sammen, sier formann Svein Løken i Lågen Fiskeelv.


​​Eksplosiv økning​

Ifølge NRK har mellomskarven hatt en eksplosiv økning sørover i Europa, og i Danmark har hele vassdrag blitt utryddet for fisk. Mellomskarven har for alvor meldt seg i elvene i Rogaland de siste årene. Ifølge Forskrift om jakt- og fangsttider er det lov å jakte på skarv i innlandet mellom 1. oktober og 30. november.

– Lågen Fiskeelv har ambisjoner om å øke fiskekortsalget i Lågen betraktelig, for sammenlignet med andre elver er det et stort potensial som vi ikke har hentet ut ennå, men da må det jo være fisk i elva. Det kan bli aktuelt for oss å oppfordre folk til å jakte skarv, og vi bør kanskje vurdere å snakke med Nina for å sette i gang et forskningsprosjekt på skarven, sier Svein Løken.​

Her kan du se en finsk-produsert video (tekstet på engelsk) som beskriver hvor stor innvirkning skarven har på fiskelivet og faunaen ellers når den gjør sitt inntog.

- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
NJFF livsforsikring
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.