Kompiser redder rådyrkillinger
Anine Gutubakken Byles
Publisert 13.06.2017 12:19
Oppdatert 14.06.2017 09:42
Kompiser redder rådyrkillinger
Tor Fredrik Mikkelsen og kameratene ser på tiltaket som meningsfullt og håper flere tar oppgaven.
Kompiser redder rådyrkillinger
Tirsdag kveld ble i hvert fall en rådyrkilling reddet.
Ådne Næss Aune (15), Mikael Holten (16) og Tor Fredrik Mikkelsen (17) fra Surnadal Jeger- og Fiskerforening har tatt saken i egne hender for å redde rådyrkillinger før gresset skal slås.

​​​​​​​​​​Både Ådne, Mikael og Tor Fredrik er medlemmer i ungdomsutvalget til Surnadal Jeger- og Fiskerforening. De er ivrige innen jakt, fiske, skyting og friluftsliv. 

I disse dager har de hendene fulle med å sørge for at færre rådyr mister livet når det skal høstes gress.​ De er i full gang med å sette rådyr fri før slåtten. Et tiltak de selv har satt i gang.

- I ungdomsutvalget har vi som ansvar å ta på ​oss ulike saker som vi kan engasjere oss i. Denne tiden av året er relativt preget av slåtten og mange rådyrtap som følge av den. Med enkle tiltak ser vi at vi kan være med å å gjøre en forskjell​​ ved å gå over åkrene før og jage bort rådyrene​, forklarer Ådne.

Ådne Aune-ny.jpgsurnadal jff-5.jpg
Ådne Næss Aune var ute igjen tirsdag kveld. ​Mikael Holten og kameratene har fått flere oppdrag.


​​​Vinn-vinn

De tre kameratene presiserer at dette er et enkelt tiltak som er en vinn-vinn-situasjon.

- Det redder rådyr​ene, og hjelper også bonden som slipper å måtte kvitte seg med rundballer fordi ​det har kommet et dødt rådyr inn i dem eller måtte kvitte seg med en hel silo. Dette er dessuten gratis og noe vi oppfordrer andre til å gjøre, sier Ådne.

De tre kompisene har fått mange henvendelser etter at de startet, og tirsdag kveld var de ute igjen. 

- Kveldens økt reddet forhåpentligvisa en rådyrkilling da vi støkket det ut av jordet, forteller Ådne.

- Det går kast i kast frem til slåtten er ferdig. Dette er en meningsfull oppgave, avslutter de.

Bonde Jon Olav Holte er impone​​​rt over innsatsen til ungdommen. Det fortalte han til NRK da de først omtalte saken sist mandag.

– Dette er et prisverdig​ tiltak og vi som holder på med gress vil unngå at det havner dyr i foret. Så dette er virkelig et bra initiativ, sa Holte til NRK.​

​​Rådyrkillinger, slåmaskinene og tiltak


  • Etter rødreven er det slåmaskinknivene som trolig tar livet av flest små rådyrkillinger. I enkelte områder kan så mye som 30 – 40 % av killingene bli drept i forbindelse med første slåtten. Med enkle tiltak kan mange av disse killingene reddes. Det er i jegernes interesse å bidra til at dette tapet blir redusert.​
  • Rådyrkillinger fødes fra slutten av april og fram mot midten av juni. De aller fleste fødes i løpet av en kort hektisk periode fra midten av mai og ut i juni. Det kan være lokale forskjeller i når hovedlammingen skjer, men det varierer lite fra år til år. ​
  • De årene som grasveksten er god og graset er slåtteklart før rådyrkillingene følger geita, vil det være en økt risiko for at de kan ligge og trykke i enga når slåtten starter. Disse killingene er svært utsatt.
  • Ved å gjennomføre tiltak som uroer geita før kveldsbeite dagen før slåtten, og hindre at hun får tilgang til å beite på enga siste natta før slåtten, er muligheten stor for at hun trekker killingene til kantsoner eller nærliggende skog. Uroen bør opprettholdes gjennom natta ved å sette ned skremsel som både beveger seg i vind, lukter av mennesker og gjerne lager lyd. Her kan papirsekker, gamle klesplagg og mange andre remedier brukes. Slike rådyrskremsler vil ha redusert effekt over tid, men ved at de settes opp straks før slåttetidspunktet, kan det ha en avgjørende effekt. Ved at skremslene blir båret ut og plassert nær kanten av enga, vil det også bli lagt igjen lukt av mennesker i området. Dette kan forsterke skremmeeffekten. Det er heller ingen ulempe å ha med seg hund når tiltaket gjennomføres. Skremslene bør fjernes når slåtten er gjort slik at rådyra ikke vennes til at de finnes.

    Kilde: NJFF
    ​Les mer: Jegeren-rådyrets beste venn

- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.