Mye lakselus på Vestlandet: NJFF krever reduksjon av lakseoppdrett
Publisert 20.06.2018 14:17
Oppdatert 21.06.2018 08:33
Mye lakselus på Vestlandet: NJFF krever reduksjon av lakseoppdrett
Den første rapporten fra den årlige overvåkningen av lakselus langs kysten er kommet. Den forteller at det er mye lakselus på både laks og sjøørret langs hele kysten fra Rogaland til Sunnmøre. Lenger nord er det generelt lite lus på vill laksefisk.

​​​​Overvåkning av lakselus

​Lakselusen er en naturlig parasitt som til alle tider har levd på vill laksefisk. Samtidig som antall oppdrettsfisk langs Norskekysten har økt betraktelig, har det blitt en ubalanse i økosystemet. Det er en fare for at det kan bli flere lakselus i sjøen enn de ville fiskebestandene kan tåle. Derfor er det​ satt i gang et nasjonalt overvåkningsprogram som ledes av Havforskningsinstituttet. Årets overvåkning startet 1. mai og var i større omfang enn tidligere år​. De melder om at mye lakselus kan gi økt dødelighet for vill laksesmolt på Vestlandet. Laksesmolt er det stadiet i livet hvor laksen er 10-15 cm lang og vandrer fra elv til sjø for første gang.

Trafikklyssystemet

Regjeringen innførte i 2017 et trafikklyssystem som skal regulere veksten i oppdrettsnæringen. Trafikklyssystemet betyr at grønt gir klarsignal for videre vekst, gult for produksjon på samme nivå og rødt for reduksjon av produksjonen. Med dette systemet tillates det at lakselus tar livet av inntil 30 % av all vill laksesmolt, uten at det får konsekvenser for oppdrettsindustrien. NJFF menter at denne akseptansen er altfor høy. I mange områder vil en slik belastning bety stopp i fisket i elvene. ​

Krever reduksjon av lakseoppdrett

Prosjektleder for villaks i Norges Jeger- og Fiskerforbund, Alv Arne Lyse, krever stopp i produksjonsveksten av oppdrettslaks om de dårlige resultatene fortsetter. I fjor var kategorien i Hordaland rød, og det tyder på at det blir det samme i år. Vi må da forvente at regjeringen følger opp ved å redusere produksjonen, sier Lyse. Situasjonen med rødt lys igjen krever alternativ tankegang, og lukkede anlegg i sjø må vurderes, sier Lyse til Bergens Tidende​.


Del på Facebook Del på facebook
- Annonse -
Gjensidige2019
Herlet Tech
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.