NJFF bekymret over stor oppgang i lakserømninger
Publisert 07.01.2020 09:17
Oppdatert 07.01.2020 10:59
NJFF bekymret over stor oppgang i lakserømninger
2019 ble det verste lakserømmingsåret på åtte år for oppdrettsbransjen da nær 300.000 laks rømte fra norske oppdrettsanlegg.

​​​​​​Til sammen ble det meldt inn 49 tilfeller av rømming ved norske oppdrettsanlegg i fjor. Totalt slapp om lag 289​.000 laks, 7.500 torsk og 2.000 regnbueørret unna, melder NRK.​ – Vi liker ikke at andelen rømninger går opp. Enhver rømning er en rømning for mye, sier kyst- og havbruksdirektør Øyvind Lie i Fiskeridirektoratet til kanalen.

Bekymret over utviklingen

NJFF anslår at antall rømte laks var mer enn halvparten av all villaksen i Norge og mener utviklingen er svært alvorlig. – Tallene fra Fiskeridirektoratet er det oppdretterne selv som melder inn. Når minimumstallene allerede er på to tredeler av den totale mengden villaks som kommer inn for å gyte i norske elver, så er det veldig alvorlig, sier prosjektleder for villaks i NJFF Alv Arne Lyse. ​

Fiskeridirektoratet sier at de fleste rømninger skjer i forbindelse med arbeidsoperasjoner på oppdrettsanleggene, spesielt avlusning.

Ikke bærekraftig

Alv Arne Lyse mener fjorårets høye rømningstall er et klart tegn på at lukka oppdrettsanlegg presser seg fram som det eneste alternativet for oppdrettsindustrien. – Med lukka anlegg hadde vi fått ned rømningstallene dramatisk. Dette er et teknologiproblem. For det er ikke i nærheten av bærekraftig å ha rømninger på det nivået som vi ser for 2019, sier han.​ ​Du kunne også høre Alv Arne Lyse uttrykke sin bekymring på radio, NRK Dagsnytt i dag morges. 

- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
Jakthundforsikring
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.