NJFF moderniserer logoen
Publisert 08.01.2021 09:07
Oppdatert 11.01.2021 15:00
NJFF moderniserer logoen
Fra og med i dag skal en ny logo prege NJFFs kommunikasjon og ansikt ut mot verden. Det nye symbolet har assosiasjoner til ti tusen år gamle helleristninger fra de første jegere, fiskere og fangstfolk med et moderne uttrykk tilpasset dagens mange digitale flater.

​​​​​​​​​​Vi står på trappene av et 150-årsjubileum, som en av Norges eldste organisasjoner. Vi kommer fra en gammel og rik kulturtradisjon, samtidig som NJFF har fornyet seg mange ganger. Krav og kriterier til form og funksjon endrer seg over tid.

Logoen er ansiktet til forbundet. Den nye logoen må fortsatt kunne brukes på jakker, bygninger, brevhoder og tøymerker. Det meste av den daglige bruken er nå digital og foregår i e-poster, sosiale medier og nettsider. logoutvikling.png

Den nye logoen blir den femte i rekken. På slutten av 1800-tallet var kravene at logoen skulle trykkes og broderes.​

 I forbindelse med 90-årsjubileumet i 1961 lyste administrasjonen ut en konkurranse blant medlemmene til å sende inn forslag til ny logo. Forslagene var mange, men man klarte ikke å kåre enn verdig eller brukbar vinner blant de 104 bidragene.

Til slutt ble konkurransen avlyst fordi ingen tilfredsstilte kravet til enkelhet for å lage et jakkemerke i metall. Administrasjonen henvendte seg derfor til en gullsmed i Bærum som kunne sitt metallfag og designet en moderne logo for sin tid. Resultatet er logoen vi alle kjenner i dag. Denne har senere fått noen små justeringer og detaljer for å «henge med» i tiden.

Nye krav til synlighet

Kriteriene for hva som er funksjonelt og estetisk har endret seg mye siden 1961. Smak og behag varierer fra person til person. Funksjonskrav er mer harde fakta, og i dette ligger de siste tiårenes digitale utvikling og endrede krav til synlighet av symboler og loger. Det skal fungere på en rekke nye flater, formater og størrelser enn det den gamle logoen var tiltenkt.

Forbundsstyret så behovet for endring. De stilte en rekke krav til utformingen. Et nytt symbol måtte ha elementer fra den gamle logoen og gjenspeile historien. Logoen må være balansert med en likevekt mellom fisk og vilt, og det skulle være en tydelig fisk og et tydelig gevir.

Bilde2.png Bilde5.png

Logosymbolet er basert på NJFFs 150-årige historie, der elementer fra de tidligste logoene er videreført. Symbolet består av et gevir og en fisk som danner en harmonisk sirkel. Den viser samspillet og balansen i naturen. Den kan gi assosiasjoner til en kløftbukk som traver forbi, og auren som slår spolen over fjellvannet. Jakt og fiske er å være til stede i opplevelsen.

Mange tror at det viktigste en logo gjør er å illustrere hva en organisasjon gjør eller representerer, men den skal bare sørge for gjenkjenning av organisasjonen. Da er det viktig med et enkelt, unikt og lett gjenkjennelig symbol med god synlighet på store og små flater. Logoen blir først meningsfull når den blir tatt i bruk, og for mange vil det ta litt tid å venne seg til et nytt symbol som samler jegerne og fiskerne i Norge.

Logoen tas i bruk av forbundet og fylkeslagene, og det er selvfølgelig anledning for våre foreninger å ta i bruk symbolet som sitt foreningssymbol.

Bilde4.png 

NJFF ønsker å bruke 150-årsjubileumet for å rigge en organisasjon for fremtiden. Vi ønsker å forbli en attraktiv og aktuell medlemsorganisasjon. Å endre logoen er en del av en rekke grep som gjøres i 2021 og som vi håper kan være med på å symbolisere steget inn i fremtiden for Norges Jeger- og Fiskerforbund og de neste 150 årene med jakt- og fiskeglede.

- Annonse -
Familiemedlemskap
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.