Hvem skal fiske størje - og tåler kveita fang og slipp?
Publisert 08.02.2017 15:35
Oppdatert 27.03.2017 10:39
Hvem skal fiske størje - og tåler kveita fang og slipp?
På NJFFs konferanse om sportsfiske og forvaltning i sjøen blir det fokus på smått... (Foto: Bjørn Florø-Larsen)
Hvem skal fiske størje - og tåler kveita fang og slipp?
...og stort.
Nye arter i norske farvann, fang og slipp, fritt fiske eller fiskeravgift? Det er noen av temaene på NJFFs konferanse om sportsfiske og forvaltning i sjøen. Meld deg på seminar og delta i debatten!

​​​​Størje er bare en av artene det fokuseres på når NJFF inviterer til konferanse om sportsfiske og forvaltning av marine fiskearter. For en gangs skyld har vi en hel konferanse om fisk - men helt uten laks og sjøørretproblematikk! NB! Konferansen er åpen for alle!

På konferansen møter du arts(fiske)frender og fagfolk fra Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet. 

  • ​Nye og fremmede arter i Norske fjorder.
  • Artsfiske – ny trend som gir ny kunnskap.
  • Nytt om havabbor.
  • Debatt om fritt fiske eller fiskeravgift?
  • Hvordan tåler kveite og torsk fang og slipp?
  • Forskning på fritidsfiske i Norge
  • Sist, men ikke minst: STØRJE!

​​​Sportfiskere gir ny kunnskap

Bjørn Florø Larsen tar for seg artsfiskets eksplosive utvikling som ny fisketrend, og forteller hvordan artsfisket har bidratt til ny kunnskap. Ikke bare om metoder, utstyr, men også om ny kunnskap. 

Artsfiskerne har flere ganger overrasket forskere og fagfolk med fangster av sjeldne arter på «steder de ikke skulle vært». Sportsfiskere har alltid vært interessert i å tilegne seg fagkunnskap. At kompetansen på artskunnskap blant sportsfiskerne nå i flere tilfeller er større enn hos forskere og fagfolk, viser viktigheten av at vi har god kontakt og at sportsfiskere, forskere og forvaltere kan utveksle kunnskap og erfaringer.

Størjefakta​

​I følge HI-forsker Leif Nøttestad har bestandsutviklingen vært i positiv utvikling de siste årene, etter å ha vært langt nede i kjelleren blant annet grunnet kraftig overfiske.

Hovedgrunnene til den positive bestandsutviklingen er knyttet til knallhard forvaltning med kraftig reduserte totalkvoter, sterke fartøybegrensninger, og styrket kontrollregime både på havet og på land.

Responsen på disse tiltakene har ført til lavere fiskedødelighet både på yngre og eldre fisk, og økt rekruttering som samlet sett har økt mengden makrellstørje og en stor bestand trenger større plass.

Siden Norge er i ytterkanten av utbredelsen av makrellstørje mot nord, så er det absolutt et godt tegn at makrellstørja nå er tilbake langs norskekysten. Det er mye å glede seg over når det gjelder makrellstørja for tiden. Kanskje kan det snart åpnes for sportsfiske etter denne ikoniske fisken i Norge? spør Nøttestad.

Makrellstørja er tilbake! 

Lørdag 1.april blir «størjedagen»! Leif Nøttestad (Havforskningsinstituttet) forsker på makrellstørja og formidler kunnskap om verdens største tunfisk-art. Makrellstørja er tilbake i norske farvann etter 30 års fravær. Hva skjer og hvorfor? 

Hilde Ognedal jobber med Norges forvaltning av makrellstørje i Fiskeridirektoratet. Hun forteller om prosessene som ligger til grunn for utforming regelverk og forskrifter. Nye forskrifter for fiske av makrellstørje vil sannsynligvis være klare rett i forkant av konferansen.

Nyttig​ om konferansen

Program: Her kan du laste ned programmet for NJFFs konferanse om sportsfiske og forvaltning i sjøen.

Priser: Vi holder lave priser å flest mulig ungdom og studenter kan delta.

  • Dagpakke fredag kr. 250,-.
  • Dagpakke lørdag kr. 250,-.
  • Begge dager: kr. 500,- (inkluderer middag fredag).

Påmelding: Klikk her for å melde deg på NJFFs konferanse om sportsfiske og forvaltning i sjøen.

Overnatting: Vi har fått gode priser på Scandic Bergen Airport hotell. Overnatting bestill du selv direkte på telefon 21 61 44 02/03, eller via epost. Husk å oppgi konferansekode NOR310317_006. Priser inkl. frokost er kr 720,- for enkeltrom og kr 920,- for dobbeltrom.

Del på Facebook Del på facebook
- Annonse -
Herlet Tech
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.