Rognebærglød på glass
Espen Farstad
Publisert 12.09.2019 13:13
Oppdatert 12.09.2019 14:14
Over store deler av landet bugner det av rognebær i år. Vi gir deg oppskriften på rognebærgele, det beste tilbehøret du kan få til selvskutt vilt.
Rognebærglød på glass

​​​​​​​​​I år er det sjelden mye rognebær. Store og fine er de også, uten plagsomt bøss fra rognebærmøll eller annet. Du plukker med letthet en bærepose full i løpet av noen minutter om du treffer det rette treet, og da har du rikelig til å lage et rikt vinterforråd av rognebærglød på glass. Den verste bitterheten blir borte om du gir bæra en natt i fryseren.

Les dette først

Hemmeligheten bak en vellykket rognebærgele er pektin. Det er et sukkerstoff som finnes i celleveggene til rognebæret. Når bærene varmes opp til kokepunktet, så løsner pektinet fra celleveggene og løser seg opp i fruktsaften. Når vi så tilsetter sukker i riktig mengde, så samles pektinmolekylene og den magiske geleen oppstår. For å framskynde og styrke denne prosessen lønner det seg å tilsette epler i mosten, da epler har rikelig med pektin som bidrar til at du får en en vellykket gele. 
Ok, da er vi vel klare til å begynne?

​​Ingredienser

1 kilo rensede rognebær
1 kilo epler
1 kilo sukker
1,2 liter vann​​

Rognebærglød på glass
Den smarte renser unna blader og greiner først, så er det enkelt å ta fatt når geleen skal lages.Rognebærglød på glass

Slik lager du rognebærgele

Ha rognebær og oppkuttede epler i en stor kjele. Ta med skall og kjerner på eplene, det er pektin der også. Fyll på med vann og kok opp. Knus epler og bær mot siden av kjelen når de er kokt myke. Ikke kok for lenge, for da kan geleen bli uklar. 

Hell fruktmassen i et safteklede, eller bruk et rent putevar. La saften renne av i en kjele du setter under. IKKE press på kledet, det skal renne av seg selv. La det gjerne stå og dryppe seg ferdig over natten. Nå kan du kaste fruktmassen, den har gjort sitt. Tilbake har du en ganske grumsete saft. Sett den på kok, og tilsett sukkeret. Rør om mens det koker opp. Skum så av nøye. Da vil du se at saften klarner godt opp. Gjenta ved behov. ​

​La saften koke og fordampe til du har halvert mengden. Da er sukkerinnholdet blitt såpass høyt at gelateringsprosessen starter. Vann koker på 100 grader. Med 65% sukker blir det rundt 106 grader, og da kan vi lage gele.

Hell en skje med gele på en kald tallerken, og sett den i kjøleskapet  et par minutter. Dra pekefingeren gjennom geleèn. Om overflaten ikke trekker seg sammen er geleèn klar. Trekker den seg sammen må du koke litt til, og prøve igjen. 

Kok opp og sterilisere små glass. Barnematglass, eller glass brukt til tomatpurè er perfekt størrelse. Fyll geleèn på de varme glassene og sett på lokk.
De holder seg godt et års tid i kjøleskapet.

Bon apetit!

Rognebærglød på glass
Verdens beste tilbehør til viltmiddager utover vinteren, og dessuten en veldig fin liten julegave å gi til jaktvenner.
Del på Facebook Del på facebook
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.