Enklere å bli jeger!
Publisert 17.01.2017 13:23
Oppdatert 17.01.2019 14:52
Enklere å bli jeger!
Har du lyst til å bli jeger? Da må du ta jegerprøven først. NJFF er gjennom våre lokallag landets største tilbyder av jegerprøve-kurs.
Her er en god nyhet til deg som har lyst til å bli jeger: Nå har NJFF laget en mer moderne, mer visuell og mer lettlest jegerprøvebok! Boken er den eneste som er tilpasset Miljødirektoratets nye jegerprøvekurs.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Det er litt over 30 år siden det ble innført obligatorisk prøve for førstegangsjegere i Norge. I et av de første kullene med jegerprøvekandidater den gangen, var den 15 år gamle vestfoldingen Thor Olav Moen. ​

Nå har Moen skrevet den første læreboken som er tilpasset Miljødirektoratets oppdaterte kursopplegg for jegerprøven, som gjelder fra 1. januar 2017.​

En moderne innføring

- Mange nye jegere rekrutteres gjennom at de blir med fedre og bestefedre på jakt. Men vi vet også at det er mange ungdommer som har lyst til å komplettere naturopplevelser med jakt, men som kanskje ikke har familietradisjoner og jaktkultur med seg i bagasjen. Målet har vært å gi alle aspirerende jegere en moderne og visuelt tiltalende innføring i jaktens gleder, sier Thor Olav Moen, som selv ikke kommer fra noen jaktfamilie.

- Jeg ble med på jegerkurs med en kompis som hadde en jaktende far. Vi jaktet på due og hare helt i starten, og etter hvert rådyr og elg også. Siden endte jeg opp med en karriere som jakt- og villmarksjournalist, så for meg var jegerprøven karrieredefinerende, humrer Moen.

Forfatteren er opptatt av helheten i naturopplevelsen. 

- Å skyte dyr, og telle kilo kjøtt, er jo egentlig en ganske liten del av den totale opplevelsen ved å gå på jakt. Derfor er boken opptatt av å formidle jaktglede, høsting av naturens overskudd og andre positive sider ved jakten, som kameratskap og store naturopplevelser, forklarer han.​

Hva er nytt?

Hva er egentlig nytt i det nye kursopplegget – og i den nye jegerprøveboken? Det er Miljødirektoratet som har revidert jegeropplæringen etter en evaluering i 2015. 

Det er ikke de helt store endringene i selve innholdet, men noen temaer er forsterket og noen temaer vies litt mindre plass enn tidligere. Det er blant annet forsterket fokus og bevissthet på temaer som holdninger og etisk jaktutøvelse. Temaet "Ettersøk" har fått en egen samling og et eget kapittel i boka. Rekkefølgen på temaene er også endret i det nye kursopplegget.

​Slik tar du jegerprøven​​

 • ​​Du kan gå opp til jegerprøven det kalenderåret du fyller 14 år. Det vil i praksis si alle som er født i 2003 eller tidligere.
 • Du kan delta i småviltjakt med våpen fra du er 16 år gammel, og fra det kalenderåret du fyller 14 år når du har samtykke fra foreldre eller foresatte og er under forsvarlig tilsyn av en person som har fylt 20 år.
 • Dersom du har bestått jegerprøven og skyteprøven for storviltjegere, kan du ​delta i opplæring på storviltjakt med våpen fra det kalenderåret du fyller 16 år når du har samtykke fra foreldre eller foresatte og er under forsvarlig tilsyn av en person som har fylt 20 år.
 • Det stilles krav til tilsynspersonen: Vedkommende må ha drevet med jakt, betalt jegeravgift i minst tre år, og ha mulighet til å kontrollere og instruere deg når du er under opplæring. I tillegg må det foreligge tillatelse fra grunneier.
 • Her finner du NJFFs jegerprøvekurs​.

Jegerquiz under utvikling​​

Hvert kapittel i boken samsvarer med en samling i jegerkurset, og innledes med en tema-introduksjon og en oppsummering av læringsmålene. Kapitlene avsluttes med en oppsummerende quiz. Denne vil straks bli tilgjengelig som digital nett-quiz på NJFFs nettsider, men du finner allerede quizsvarene tilgjengelig her​.

- Selv om vi har hatt mål om å gjøre boken mer lettlest, oversiktlig og intuitiv, er den faglig like grundig som tidligere. Og den er visuelt blitt veldig tiltalende. Fotograf Yngve Ask er blant våre aller beste jakt- og friluftsfotografer, skryter Thor Olav Moen.​

​​Ta jegerprøven i vinter!

Har du lyst til å lære deg mer om jakt og bli jeger? Da må du ta jegerprøven først (se faktaboks).  

Hvert år arrangerer jeger- og fiskerforeningene over 500 jegerprøvekurs rundt om i landet. Ta en kikk her på NJFFs jegerprøveoversikt og meld deg på et kurs! På samme sted finner du også de nettbaserte samlingene.

​​

Ta jegerprøven hos NJFF!​​​​​​

 • ​​NJFF er landets største jegerprøve-arrangør gjennom våre lokalforeninger med nærmere 550 jegerprøvekurs - hvert år! Vi utdanner ca 9.500 nye jegere av totalt 13.000 – 14.000.
 • "Jegerprøven med Norges Jeger- og Fiskerforbund" er vår nye versjon av landets mest solgte undervisningsbok til jegerprøven de siste årene.
 • Det er eneste lærebok tilpasset den nye jegerprøven, som innføres gradvis fra 1. januar 2017.
 • Det er gjort noen endringer i innhold og struktur (rekkefølge på temaene). I vår nye bok er det tatt hensyn til endringene.
 • Vår nye bok kan kjøpes i NJFF-butikken. Foreningskjøp (kjøp av mange bøker) bestilles hos butikken via epost.
 • Alle jegerprøvebøker kan benyttes til kurs i både gammel og ny jegerprøvemodell. Vi selger fortsatt vår gamle jegerprøvebok, og både gammel og ny bok har veiledende pris på kr 398,-.​
 • Her kan du melde​ deg på et jegerprøvekurs​.
 • Se mer om NJFFs tilbud til deg som ferdigutdannet jeger på våre samlesider Nyjeger. 
- Annonse -
Familiemedlemskap
Gjensidige jakthund gul
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.