Ny makrellstørje er merket
Publisert 10.09.2018 12:35
Oppdatert 10.09.2018 14:30
Ny makrellstørje er merket
45 minutters kamp er over. Foto: Robert Martinsen
Lørdag ble en vellykket dag for størjemerkingsprosjektet. Det er vanskelig å få denne kjempefisken til å sitte på kroken, men team 2 lyktes!

​​​Fire båter fisket denne dagen, og de fikk oppleve hundrevis av store makrellstørjer som jaget makrell og horngjel rundt båtene. Å få de til å sitte på kroken uten bruk av levende agn er ikke enkelt. Et begrenset antall fisketeam, som besitter nødvendig kompetanse og utstyr, har på oppdrag fra forskerne fått fisketillatelse til innfanging og merking av makrellstørje.​ Målet med merkingen er å få informasjon om vandringsmønsteret til de fiskene som besøker vår vestkyst.​

Rapport fra fisket

Fiskerne prøvde dorging med spreader-bars siden det var mye vind på formiddagen. Det var lite fisk å se i overflaten på ekkoloddet, men noen få størjer ble observert. Team 2 hadde napp på spreader-bars midt på dagen, men fisken satt ikke. Det ble vurdert å avbryte fisket på grunn av været, men etter informasjon om mye størje litt sørover fortsatte fisket der. Flere observasjoner av størje ble gjort da vinden la seg. Team 2 fikk enda et napp på spreaderbars med makrell som stinger, og denne gangen satt fisken. Etter en kamp på 45 minutter kunne den enorme fisken overleveres til merkebåten, og like etter svømte den videre med et satellittmerke i ryggen.​ Fisken ble sluppet ut i god kondisjon og var 235 cm!

Viktig prosjekt

- Det var veldig godt å få merket en ny fisk etter at den første som ble merket døde i forrige uke, sier Øyvind Fjeldseth, fiskebiolog i NJFF. - Denne gangen var det en del tilfeller av jagende størjer i overflaten, og det gjør det langt enklere å ta fisken på mer tradisjonell redskap for fiske med kunstig eller død agn. Denne gangen hang agnet på en spreader-bar fiskeren selv hadde laget. Dette er et utrolig viktig prosjekt som potensielt kan gi oss mye ny kunnskap om disse fantastiske fiskene. Vi er avhengige av at værgudene står oss litt bi den siste halvdelen av tiden, men jeg håper inderlig at så mange team som mulig har anledning til å delta ut måneden slik at vi får merket så mange størjer som mulig. Størja er der, det er nå det gjelder, avslutter Fjeldseth.Foto: Robert Martinsen


Foto: Robert Martinsen​

- Annonse -
Jakthundboka
Jakthundforsikring
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.