Ørretfiske for feriefiskeren
Publisert 29.05.2017 10:02
Oppdatert 02.06.2020 13:47
Ørretfiske for feriefiskeren
Foto: Prem Foss Sharma
Er du lei av vann med vakende feit ørret med null interesse for kroken din? Med mark og dupp blir du kvitt frustrasjonen.

​​​Fiske etter ørret med mark er behagelig og avslappende. Du får tid til å fyre kaffekjelen og tid til ungene. Markfiske er feriefiske. Her er veien til suksess.

Utstyr

  • Haspelstang, 7 – 9 fot
  • Haspelsnelle
  • Snøretykkelse 0.20 mm
  • Markdupp
  • Splitthagl
  • Krok i størrelse nr 8
  • Meitemark​

Rigging

Bruk en dupp som lar seg kaste noenlunde lan​gt. Det betyr at den bør veie over 15 gram. En klassisk isopordupp er eksempelvis ubrukelig. Andersduppen eller aller helst en antennedupp, duger bra. Fest duppen omtrent 80 cm fra kroken eller mer. Fest også et splitthagl 5 cm over kroken.

På kroken trer du en eller to meitemarker. Hvordan dette best gjøres er det mange teorier om. Noen begynner bakfra og andre forfra. Noen dekker kroken, andre gjør det ikke. Det viktigste er at marken er av passe størrelse og ikke alt for stor. Det er bedre med to små, enn en stor.

Meitemarken finner du selv. Gode plasser å lete er i komposthauger med lauv og gress. Ønsker du å spare tid er det aller enklest å kjøpe mark i en sportsforretning.​​​

Fiskemetode​

Kast ut duppen så langt som du klarer. Ikke klin til med all din kraft - da detter marken av i dragsuget. La duppen ligge i ro. Når fisken begynner å nappe må du sette fra deg kaffekoppen. Stram snøret forsiktig opp å gi tilslag når fisken napper kraftig i duppen.

Fisketips: Kast etter vakene og sikt midt oppi vakringen. Der står det alltid en sulten ørret. ​

Serveringstips

Ta med en primus og en liten stekepanne. Ha i en god smørklatt og den nyrensede fisken. Skjær noen snitt i hver fiskeside, slik at fisken ikke krøller seg i panna. Stekes i ca. 5 minutter på hver side. Ha på litt salt tilslutt, og legg det på en nysmurt brødskive. 


NJ-04205- Foto_Sarah_Synnevåg_JPG.JPG

Foto: Sarah Synnevåg

- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
Jakthundforsikring
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.